SSD или твърд диск. Каква е разликата?

photoi5

Кой диск е по-добър? Да, това е един от най-често задаваните въпроси в връзка с дисковете. Сравненията ще са именно между Хард диск (HDD) и SSD диск. Покупката на памет за съхранениe на нашия компютър бе доста проста и лесна задача преди време. Имахме по 3-4 диска в определен ценови клас, които ни харесват. Просто избираме най-бързия и купуваме. В тези дни обаче се появи една нова технология – SSD (Solid State Drive), която е на път да преобърне представите ни. Каква е разликата между добрия стар хард диск и SSD диска?

Как работят твърдите HDD дискове? Тук можем да говорим за един стандартен диск, който е изграден от плочки, които са покрити с магнит. Въртят се на голяма скорост и обороти (rpm). Главите на твърдите дискове променят нивото на магнeтизъм в определени зони от повърхността. Така те четат или записват информация.

Системата на работа е доста прост, като това води до евтиното производство на големи дискове. Все пак има няколко проблема. Както четенето, така и записването на информация изисква много работа. Главата трябва да отиде до определената точка с точност, за да се извърши едно действие. Това води до по-бавна работа, хабене на повече енергия и бърза амортизация.

Как работят SSD дисковете? SSD дисковете работят на друг принцип и премахват гореспоменатите трудности. Те не използват глави, плочи, динамични компоненти. Хардуера на един SSD диск се състои от чипове памет. Повечето дискове разполагат с флаш памет, която се използва при камери, MP3 плеъри, карти памет и т.н. Тук употребата на енергия, за да се съхрани нещо е сведена до минимум. На някои места SSD може да бъде назовано като флаш диск.

Единственият голям недостатък е голямата себестойност. За сега получаваме малък капацитет на доста голяма цена. За сметка на това производителността е светкавична. Твърдият диск има нужда от няколко секунди, за да завърти всичко на пълни обороти и да работи. При SSD всичко става мигновено. Няма глави, които да търсят точно определени места и да се въртят безкрайно. SSD може да е до 50 пъти по-бърз при определени условия.

При поставянето на SSD диск във вашия компютър ще усетите подобрение в зареждането на системата и в първоначалните пускания на някои по-тежки програми. Това може да не ви се струва много, но определено няма да искате да се откажете от удобството.

Част от другите предимства на SSD дисковете са, че те са по-устойчиви на щети, могат да оцелеят при изпускане. При твърдите дискове много малко и рязко движение в неправилен момент и край. Информацията е загубена и невъзобновима. Освен това SSD дисковете са по-леки и по-тихи при работа.

Какво да избера? Определено всичко зависи от бюджета. Ако нямате достатъчно пари, то по-добре да си закупите обикновен твърд диск. Ако пък искате да си вземете SSD диск с флаш памет, то по-добре го вземете с по-малък капацитет. На него ще сложите само операционната система, а другите неща ще разположите на обикновен хард диск. Производителите предлагат такива хибридни решения, които разполага с SSD, с което да направите системата по-пъргава, и с един хард, с който да съхранявате информацията си. Ако бюджетът ви обаче е неограничен и имате нужда от по-сериозна скорост, може да разчитате на SSD диск.

Още по темата: Как да използваме правилно SSD