Лъскав или Матов дисплей? Кой е по-добър?

photoi7Много хора се колебаят какъв дисплей на лаптоп или монитор да си изберат и първоначално са с убежденията че няма особено голяма разлика между двата вида, но не е така. Ще ви изложа плюсовете и минусите на двата вида за да може да вземете правилния избор. Дисплеят е едно  от най-важните неща при избора на лаптоп, така че внимавайте.

Кой е по-добър:

Като цяло има разлика в качеството на дисплеите. Всеки един монитор или лаптоп предлага различен брой цветове или различна яркост на екрана, за това няма да говорим за качество!

Матовият дисплей за разлика от своя враг в пазарната индустрия (лъскавия дисплей) може да се използва на открити и осветени от слънцето места. За разлика от лъскавия дисплей който се държи изключително лошо на места с голяма осветеност или по силно стайно осветление. Лъскавият дисплей предава голяма част от отраженията и е един вид като стъкло, което понякога дразни очите и води до болки в глава,  по-бързо измаряне на очите при по-дълго време на престой пред дисплея и т.н.

Ако възнамерявате да използвате лаптопа на открито ви препоръчваме матовия! Но лъскавия дисплей има едно много специфично качество и е доста ценено от своите привърженици, а това е именно наситеността на цветовете. В сравнение с матовия дисплей, лъскавия е с доста по-голяма  яркост на цветовете, което придава според много потребители по-добра картина на филма или игра която играете, разбира се при положение че в стаята не прониква голямо количество светлина и няма отблясъци които да ви дразнят.

На пазара от скоро се разпространяват Anti-Glare протектори които се поставят върху лъскавия дисплей и намалят  отблясъците но също така намалят качеството на картината и цветовете. За това ако възнамерявате да поставите подобен дисплей протектор се уверете че има протектор за вашия размер дисплей и тогава предприемайте следващите стъпки!

Ние направихме следните изводи:

Матов дисплей – този вид дисплей печели битката при бизнес лаптопите. Ако ви се налага да стоите по продължително време на този монитор (дисплей) определено по-малко натоварване ще ви донесе матовия дисплей. Също така няма да ви пречи силна светлина и можете да работите с него на открити места. В никакъв случай не казваме че този вид дисплей не става за игра или за гледане на филми.

Незаменима част от професионалната област на графичните дизайнери е матовия дисплей. За разлика от лъскавия, матовия дисплей предава точна представа на цветовете и натоварва зрението с пъти по-малко.

Когато правите дизайн и работите с лъскав дисплей и после си погледните дизайна от матов дисплей ще видите огромна разлика в цветовете, а лъскавия дисплей прави цветовете по-нереалистични заради своята яркост.
При по-голямо застояване над 4 часа дневно и за професионална работа ви препоръчваме матовия дисплей!

Лъскав дисплей – с този вид ще сме кратки. Той има няколко твърдо изявени предимства и за това е спечелил доста сърца.

Лъскавият дисплей е точния избор за вас ако лаптопа ще се използва предимно за играене на тежки игри с високо качество на графика и гледане на качествени филми. Заради силната си яркост на цветовете ви предоставя по-добра картина (макар да не са реалните цветове, които трябва да бъдат) . Подобен вид дисплей Лъскав LED ви препоръчваме да си закупите ако няма да го използвате на открити и достъпни до дневна светлина места!

И пак да споменем. Ако ще закупувате лаптоп за пространство в което можете да контролирате светлините потоци (домашно осветление) и ще го използвате за филми интернет и игри това е едно добро решение! При по-дълго стоене пред такъв вид дисплей заради силното си излъчване на цветове и яркост е възможно да имате по-големи проблеми с изсъхване на очите и умора.

Това са двата вида един до друг:

photoi6

Надяваме се да сме помогнали в избора на вашия бъдещ дисплей!