Какво да гледаме при избора си на хостинг план?

Ако си задавате въпроса: “Какво да гледаме при избора си на хостинг план?”, то сте на правилното място. Определянето дали една хостинг оферта е добра, или друга е подходящата за вас, не е трудно, ако знаете кои показатели да гледате при своето търсене. И обратното, използването на грешния хостинг би могло да се превърне в прекалено скъпа грешка особено ако не познавате добре този тип услуга. Има няколко фактора от изключителна важност, които биха улеснили вашето решение и биха ви помогнали да изберете точния за вас хостинг план.

Предназначение

Преди всичко трябва да сте на ясно за каква цел ще е нужен съответния хостинг. Избирате хостинг за вече съществуващ уеб сайт или искате да създаде изцяло нов, ще повлияе върху вашето предпочитание. Искате да имате личен сайт просто за забавление или пък уеб страница, свързана с бизнеса ви?  В случай че сайтът е за лични нужди, то дори безплатен хостинг ще добър вариант. Ако обаче сайтът има друга цел, то е препоръчително да помислете за платена услуга.

След като сте решили, че платената опция е подходяща за вас, то може да избирате измежду няколко възможности като  хостинг на домейн и стандартен платен хостинг. С хостинг на домейн плащате само за името на домейна и може да “съхранявате” сайтa, където пожелаете. Този план е по-скоро предназначен за компании, имащи нисък бюджет, и разполагащи със сайт на платформа като WordPress, Tumblr и други подобни.

Най-често срещаният хостинг вариант за уеб сайтовете е стандартен платен споделен хостинг. Тази услуга обикновено се таксува месечно или годишно, като вие плащате такса за определено пространство. Платеният хостинг се предлага с доста опции и екстри, затова наистина помислете внимателно преди да се спрете на даден пакет.

Цена

Който какво и да казва, задължително се информирайте каква реална стойност получавате срещу своите пари. Цените на хостинг пакетите варират в широки граници и понякога разликата между най-ниския и най-скъпия може да е безумна. Но не се примамвайте от най-изкушаващата цена на пръв поглед, защото често евтиното излиза прескъпо.

Минимално, за да бъде наистина изгоден вашият пакет, той трябва да бъде с достатъчно бърз хостинг, така че да съхранява между 50 до 100 не толкова активни домейни, с базова поддръжка на уеб статистика, имейл и прилежащите към него услуги, инсталиране на автоматичен скрипт, актуализиране на PHP и MySQL, основна техническа поддръжка след продажбата и поне 99,9% uptime на сървъра.

Би било плюс, ако хостът може да осигури редовно сървърно архивиране, периодично сканиране на злонамерен софтуер, т.н. антиспам защита, и допълнителни специализирани сертификати за IP сървъра, както и частни SSL сертификати.

Функционалност

Редом до функциите “bandwidth” и “място за съхранение” ви съветваме да проверите как стои въпросът и с други функционалности на вашия хостинг план. Уверете се, че доставчикът на хостинг услуги има наличен cPanel, Plesk, ispCP или ISPConfig. Тези програми ви дават възможност да настроите и персонализирате вашия уеб сайт и хостинг, ако не сте запознати с FTP (протокол за прехвърляне на файлове). Ако сте съвсем “зелени” в тази област, са задължителни за ефективността на вашия сайт. Също така, в случай че планирате да качите файлове от компютъра си, например, изображения и лога, ще трябва да се уверите, че сайтът за хостване предоставя достъп до FTP.

Допълнителни услуги

Допълнителните услуги може да добавят още разходи към месечния ви абонамент, но си заслужават – особено ако хоствате уеб сайт с бизнес цели. Допълнителните услуги, които вашата хостинг компания трябва да предлага, включват имейл услуги като възможност за създаване на имейл адрес (включващ вашето_име@името_на_вашия_домейн), което ще спомогне за вашия бранд имидж. Решили сте да стартирате някакъв вид сайт за електронна търговия, в такъв случай трябва да проверите дали хостинг компанията предлага защитен сървър, използващ https://, така че клиентите да могат да извършват лесно транзакции на вашия уеб сайт. Така заедно с антиспам защита, вие ще гарантирате приятното и сигурно преживяване за своите потребители. Въпреки че тези услуги може да струват повече в краткосрочен план, оставянето на данните на клиентите ви на произвола на съдбата може да увреди репутацията ви и да повлияе върху приходите ви с течение на времето.

Център за обслужване на клиенти

Без значение колко добри са вашите уеб умения или колко надеждна е хостинг компания, неизбежно ще дойде време, когато нещо ще се обърка или ще трябва да зададете въпрос. Дойде ли това време, вие трябва да се уверите, че ще имате подкрепя от екип специалисти, обслужващи клиентите на хостинг доставчика. Ако хостът не предлага такава услуга, рискувате да останете без работещ сайт, докато сами не отстраните проблема или не смените хостинга.

Проверете дали клиентският център има контакти, а не просто контактна форма или live chat, така че бързо да се свържете с него. При условие че хостинг фирмата е международна, то е може да имате проблем при опит зa връзката си с тях. Въпреки че никога може да не се наложи да използвате отдела за обслужване на клиенти, не чакайте да се стигне до аварийна ситуация. Предварително изтествайте колко надеждна е поддръжката.

Имидж на хостинг компанията

Макар и този фактор да е последен в нашата статия, неговата значимост е огромна. Разгледайте дали в сайта на хоста има статистически данни и обратна връзка от други клиенти на фирмата. Прочетете повече мнения в Интернет форумите, за да се уверите в сигурността и качеството на услугите.

Освен потребителски оценки потърсете статистически данни за времето на работа на компанията. Процентът на изчакване (uptime percentage) показва колко често хостваните сайтове на дадена фирма са живели за определен период от време, a колкото по-висок е процентът, толкова по-добре. Ако вашата хостинг компания има проблеми, посетителите няма да имат достъп до вашия сайт, и това в крайна сметка ще навреди на вас. Ако посетителите нямат достъп до уеб сайта ви, те по-рядко ще се връщат. Следователно, важно е да изберете хостинг компания с процент на изпълнение и надеждност, които са възможно най-близо до 100%. Бъдете максималисти и прецизни в избора си на бърз хостинг и изгоден хостинг план.