Заплаха за здравето ли е мобилният телефон?

здраве и телефониАко в начало мобилният телефон беше само средство за провеждане на разговори, то днешният смартфон предлага много повече начини на комуникация, а наред с това и възможности за забавление, достъп до полезна информация, социализация и професионална реализация. Съвременният телефон има безупречна камера, запаметяваща всички важни и не особено впечатляващи моменти. Прекомерната употреба на умни мобилни устройства накара експертите в медицинските среди да предупредят за рисковете, свързани с постоянния контакт между човека и неговия телефон.

Как ни разболява телефонът?

Клетъчните телефони излъчват радиочестотна енергия – форма на не-йонизираща електромагнитна радиация, която може да се абсорбира от тъканите, намиращи се в непосредствена близост до телефона. Размерът на радиочестотната енергия, на който потребителят на мобилния телефон е изложен, зависи от много фактори като технология на телефона, разстояние между потребителя и устройството, степен и тип на използването на мобилния апарат и дистанцията на потребителя от клетките, разпръскващи сигнала.

През 2011 г. Международната агенция за изследване на рака (IARC) класифицира радиацията, излъчвана от мобилните телефони, като потенциално канцерогенна, което означава, че има “известен риск” клетъчните апарати да причиняват рак у някои хора, поради което е необходимо да се извършат допълнителни изследвания за дългосрочното въздействие на мобилните телефони върху човешкия организъм.

Макар да не е документирано установен повишен риск от мозъчни тумори вследствие радиацията, излъчвана от мобилните телефони, нарастващото им използване и липсата на данни за ефекта от тяхната употреба за период от време, по-дълъг от 15 години, не могат да ни дадат пълното спокойствие, че продължителната работа с мобилния апарат е напълно безопасна за здравето.

Учените съобщават за неблагоприятни здравословни проблеми, които според тях със сигурност се дължат на използването на мобилни телефони, включително промени в мозъчната активност, забавени реакции и влошено качество на съня. В ход са редица проучвания, опитващи се да потвърдят връзката между прекомерната мобилната комуникация и тези неприятни симптоми, за да не останат безпочвени тези констатации.

Дали телефонът ни разболява със сигурност е въпрос, на който все още няма категоричен отговор. Факт е обаче, че когато мобилните телефони се използват в непосредствена близост до различни медицински устройства, включително пейсмейкъри, имплантируеми дефибрилатори и някои слухови апарати, има огромна вероятност да възникнат смущения в тяхната работа.Така че поне за хората, използващи живото-поддържаща и подпомагаща електроника, мобилният телефон се явява реална заплаха.