5 начина да направите своя Android смартфон по-полезен

android bloatwareНещата изглеждаха нестабилни за Android през първите една-две години, но той изпревари Windows и стана най-популярната изчислителна платформа в света. Операционната система привлече производителите на мобилни телефони, защото е с отворен код и безплатна.

Потребителите пък обикнаха Android заради изобилието от функции и опции за персонализиране. Google винаги глези и предлага нови функции за Android, а производители като Samsung и LG могат да добавят и свои собствени неща. За да не изоставате в новостите, тук ще ви предложим 5 съвета как подобрите функционалността на своя Андроид смартфон.

  1. Конфигурирайте защитен заключен екран

Всички телефони на Android предлагат различни форми на заключване на екрана с цел защита. Повечето устройства ще ви подканят да направите това чрез настройката „setup now” – направете го. Настройките по подразбиране са ПИН, модел и парола.

Болшинството смартфони вече предлагат защита с пръстови отпечатъци, което вероятно ще бъде най-бързият начин за отключване на устройството. За да контролирате заключения екран, отворете системните настройки и намерете меню Security. Някои апарати имат отделно меню за заключен екран. Трябва да имате защита за заключване на екрана, за да използвате функции като плащане, а също и фабрична „reset” защита.

  1. Деактивирайте/деинсталирайте нежелания bloatware

Болшинството умни устройства идват с предварително инсталирани приложения, които няма да искате да се мотаят наоколо. За щастие, днес проблемите с тях могат да бъдат разрешени. Определени предварително инсталирани bloatware програми могат да бъдат деинсталирани нормално чрез Play Store или с намирането им в настройките на приложението.

Всичко, което е част от системния образ на устройството обаче, не може да се премахне. Това, което бихте могли да направите, е да го деактивирате, отваряйки менюто на приложението от основните системни настройки и намирайки приложението в списъка. Точно в горната част ще видите бутон “Disable”, който го премахва от приложението и му пречи да работи във фонов режим.

  1. Активирайте функцията Find my phone

На всички ни се е случвало да изгубим от поглед телефона си. Понякога той е попаднал между възглавниците на дивана, и се налага да го търсим като луди, защото закъсняваме. Следващият път просто използвайте инструмента на Google “Find my phone” (по-рано известен с името Android Device Manager). Ще да получите достъп до него чрез мрежата на мобилно устройство или компютър.

Просто влезте в Google профила си и изберете телефона си от падащото меню. Google достига до него и ви показва къде се намира. Можете също да звъните на своя номер, дори апарата да е в безшумен режим. В случай на кражба, бихте могли дистанционно да изтриете телефона, за да защитите данните си.

  1. Добавете мобилно проследяване на данни

Data caps са често срещани сред мобилните оператори, а скоростта на предаване на данни продължава да се ускорява. За да сте сигурни, че няма да надвишите месечния си лимит от мегабайти, посетете менюто data usage в системните настройки. Някои телефони използват други имена, но то винаги е най-отгоре.

Тук можете да зададете датата на нулиране на абонаментния си план, да създадете предупредителен праг и дори да поискате данните да се деактивират автоматично, когато сте на път да надвишите лимита. Ако това не ви харесва, Google има приложение в Play Store, наречено Datally. То събира данни от менюто с настройките и може да ограничи фоновите данни с елегантен плаващ брояч, за да следи байтовете ви.

  1. Възползвайте се от Digital Wellness настройката

Ако и вие, както болшинството хора прекарвате твърде много време, ровейки се в телефона си, то Android 9 Pie има някои инструменти, които ще ви помогнат да избегнете това. Пакетът Digital Wellness (на избрани устройства) ви показва какви приложения използвате, за колко време и как да ограничите престоя си.

Менюто с настройки разбива приложенията на графика и ви позволява да зададете ограничение във времето за използване на някои приложения, които искате да намалите. Графиката проследява също и уведомленията и отключванията на апарата. Има и режим “Wind down”, който бавно избледнява екрана – един вид подсказка, че е време за лягане.