Как да изберем геймърски лаптоп: най-важните спецификациите, които да гледаме

геймърски лаптоп

Докато работният плот остава любим сред много геймъри, понякога просто се нуждаете от нещо по-преносимо. Игралният лаптоп позволява да играете компютърни игри навсякъде, лесно преносим е и може да има същите нужни спецификации като настолния компютър.

Но когато купувате лаптоп за игри, не просто гледате спецификациите. Разглеждате цял компютър, включително качествата на вградената клавиатура и дисплея. Ето тук ви показваме  всички решения, които ще трябва да вземете, когато купувате геймърски лаптоп, така че да получите най-доброто за вашите нужди и бюджет. 

От какво GPU се нуждаете?

Докато някои игри използват процесора, по-голямата част от игрите все още са обвързани с GPU, така че това е едно от най-големите решения, които вземате при закупуването на геймърски лаптоп. В момента по-голямата част от геймърските лаптопи идват с графични процесори Nvidia GeForce GTX или RTX. Избора на GPU зависи и от нивото ви на играч и игрите, които искате да играете.

Начинаещи геймъри

Ако не е нужно да играете на най-високите настройки, можете да потърсите GTX 1650, който ще ви позволи да играете повечето игри, макар и на средни настройки. GTX 1660 Ti ще ви даде малко повече енергия и като цяло смятаме, че си струва инвестицията.

Популярни игри

GeForce RTX 2060 на NVIDIA е добро решение, което ще ви позволи да играете повечето игри на високи настройки. Също така се счита за минимален стандарт за виртуална реалност.

VR и най-високи настройки

RTX 2070 ще ви позволи да играете на почти всички игри на високи настройки, докато RTX 2080 или RTX 2080 Ti са най-мощните и ще позволят по-плавните VR и специални ефекти. 

CPU

В зависимост от вашия бюджет, можете да получите много мощен CPU Core i7 или дори такъв, който можете да претоварвате, като например Intel Core i9-8950HK. Можете да намерите лаптопи с настолни процесори. Въпреки това, повечето игри се възползват повече от качествен GPU, отколкото от процесора, така че определено може да се справите и с процесор Core i5. 

RAM

Играта може да бъде интензивна. RAM от 8GB е това, което препоръчваме за задачи със средна производителност. Ако можете, опитайте дори с 16GB на игрален компютър. Лаптоп с GTX 1050 или 1050 Ti обикновено има 8GB RAM. Ако сега не можете да си купите геймърски лаптоп със 16GB RAM, помислете дали да не го надстроите в близко бъдеще. Паметта може да се надстройва в повечето геймърски лаптопи. 

Съхранение

Хард диск или SSD? Защо не и двете? Някои бюджетни геймърски лаптопи идват само с хард диск (обикновено 1TB), но по-голямата част от геймърските лаптопи включват и малък SSD, който служи за зареждане. Не е необичайно да имате 128GB SSD и 1TB HDD в тандем. По-голям SSD ще помогне за намалено време за зареждане, но това също ще ви струва доста повече пари. Уверете се, че получавате по-бърз, 7,200-rpm HDD, за разлика от 5,400-rpm HDD.

Подобно на паметта, съхранението често се подобрява и надстройва в гейминг лаптопите. Така че, ако се нуждаете от повече пространство, можете да си осигурите повече и в бъдеще. 

Как да изберем дисплей?

Дисплеите често се пренебрегват, но са изключително важни. Ако не свързвате лаптоп с монитор, вграденият екран ще бъде начинът, по който виждате всичките си игри.

Размер

Повечето геймърски лаптопи имат 15 или 17-инчови екрани, въпреки че могат да се намерят и 18-инчови панели и няколко 14-инчови. Какъв размер ви харесва е въпрос на лични предпочитания, но не забравяйте, че колкото по-голям е екранът, толкова по-голям и по-тежък е лаптопът.

Резолюция

Никога не вземайте лаптоп с по-малко от 1920 x 1080 резолюция на дисплей. Ако имате GTX 1070 или GTX 1080, може да искате да разгледате дисплей с размери 2560 x 1440. 4K (3840 x 2160) екрани са опция за някои геймърски лаптопи, но ще ви трябват RTX 2070 или RTX 2080, за да го използвате плодотворно.

Скорост на обновяване

Повечето лаптопи, които ще видите, ще имат 1080p резолюция и 60Hz дисплей. А за много геймъри това е абсолютно достатъчно. Дисплеите с по-висока разделителна способност (2560 x 1440, 3840 x 2160) са доста добри, но достигат до 60 Hz. Ето защо за някои играчи 1080p може да е най-добрият вариант. Някои производители предлагат FHD дисплеи с по-бърза скорост на обновяване от 144 Hz за по-гладко протичане на игрите. Разбира се, имате нужда от голям GPU в такъв случай.

Nvidia G-Sync и AMD FreeSync

Някои геймърски лаптопи, особено от висок клас, поддържат технологии, които синхронизират дисплея с графичните карти, което елиминира разкъсването на екрана и отблясъците.

Избягвайте сензорни екрани

Въпреки че не са лоши, сензорните екрани не са необходими за геймърските лаптопи. Те убиват живота на батерията и могат да направят дисплея твърде лъскав. 

Как да изберем клавиатура?

Сред най-важните характеристики на една гейминг клавиатура са нейният размер, това колко сила трябва да приложите към даден клавиш, за да го натиснете (60-70 грама), осветяването и други. Като цяло е добре да изберете клавиши, които могат да се натискат повече от 1,5-2 милиметра. Бюджетните геймърски лаптопи ще осигуряват подсветка, която е или червена, или бяла. Най-добрите клавиатури имат RGB подсветка. Някои имат подсветки по зони  на клавиатурата, докато други позволяват персонализиране. Някои дори ви позволяват да промените подсветката в зависимост от играта.

Марките лаптопи, които предлагат най-добрите характеристики за гейминг

Alienware (Dell) – Alienware излезе с вестията Alienware m15, който е тънък и лек лаптоп. Също така направи своя собствена десктоп поредица с Alienware Area-51m.

Asus – има някои интересни дизайни, включително и иновативния Zephyrus. Софтуерът на ROG Gaming Center споделя информация за устройството, включително температура, съхранение и RAM, докато програмата Aura Core ви позволява да персонализирате RGB подсветката.

Acer е известен с това, че разполага с достъпен хардуер, въпреки че ни впечатлява с иновации като неговия странен Predator 21X с извит дисплей и механична клавиатура. Приложението PredatorSense ви позволява да следите използването на процесора и графичния процесор и да настройвате скоростите на вентилаторите.

HP – линията Omen на HP има класически дизайн отскоро, но поддържа естетическия усет. Неговото приложение е командния център Omen, който описва използването на графичния процесор, използването на RAM и мрежовия бустер, който ви позволява да зададете приоритет на честотната лента.

Gigabyte & Aorus – Gigabyte и неговата подмарка Aorus предлагат разнообразие. Гигабайтите са с по-ниски цветови опции, а моделите Aorus са елегантни и тънки. Независимо от това, което изберете, ще получите софтуера Fusion за персонализиране на RGB.

Lenovo – геймърският състав на Lenovo се нарича Legion и наскоро бе преработен, за да бъде по-минималистичен. Вместо да създава нов софтуер, компанията е променила приложението си Vantage, за да се фокусира върху CPU, GPU, RAM и HDD информация, както и бутон за увеличаване на скоростта на вентилатора.

MSI – Игралните лаптопи на MSI често са големи, черни и червени. Разбира се, винаги ще забелязвате логото на дракона с търговска марка. MSI включва своя софтуер Dragon Center, който наскоро премина през редизайн. Той позволява мониторинг на системата, множество профили на изпълнение, контролиране на вентилаторите и персонализиране на осветлението на клавиатурата.

OriginPC – тук ще получите много опции за персонализиране.

Razer – Дизайнът на Razer е един от най-добрите в бизнеса и е известен със своето RGB осветление. Razer Synapse ви позволява да записвате макроси и да задавате осветление както на лаптопи, така и на аксесоари.

Samsung – съставът на геймърските лаптопи на Odyssey на Samsung се оказа скъп. Подобно на конкурентите му, Odyssey Control Center на Samsung показва статистически данни за производителността като използване на процесора.

Последни думи

Когато купувате геймърски лаптоп, вземете такъв, който ще издържи няколко години. Ако можете да си го позволите, вземете поне Nvidia GeForce GTX 1060 за основна поддръжка на VR, макар че очевидно по-добрата карта ще предложи по-добра производителност. Този избор е по-важен от RAM и CPU, макар че трябва да обърнете внимание и на тях. Съхранението най-вероятно да бъде надграждащо, но повече е по-добре, тъй като игрите заемат много място. Решете дали предпочитате високи резолюции или по-бързи дисплеи и преценете какъв софтуер ще бъде полезен за вас, но осъзнайте, че няма да получите голям живот на батерията.