Кои са спецификациите, които да гледаме при избора на гейминг компютър?

гейминг компютърАко ви предстои за първи път да си закупите гейминг компютър, вероятно изпитвате известни затруднения. Разглеждайки различните опции, вие осъзнавате, че изборът е сякаш безкраен, а вие дори не знаете откъде да започнете. Компютърът е сложна машина с множество компоненти, а когато се фокусираме върху гейминга, някои аспекти от конфигурацията стават още по-важни за нейното цялостно представяне.

Кои са спецификациите, които е нужно да вземем под внимание при покупката на гейминг компютър? В днешния материал ще си поговорим именно по тази тема, разглеждайки някои важни точки от сглобяването на една гейминг конфигурация.

Бюджет 

Нека започнем така – чисто нова машина ли искате да закупите, или сте готови да заложите на компютър втора ръка? Разбира се, вторият вариант е по-приемлив във финансов аспект, но крие и своите рискове. Няма как да знаете по какъв начин предишният собственик на машината се е грижил за нея и дали няма проблеми, за които не сте уведомени.

Ако сте твърдо за нова конфигурация, тогава можете да вземете различни решения в зависимост от бюджета ви. Ако той е по-висок, например, бихте могли да си позволите лукса да имате две видео карти, които да пускате в различни режими. И обратното – ако бюджетът ви е по-малък, тогава вероятно бихте имали проблем да играете най-новите заглавия на максимален режим, тъй като за това се изисква възможно най-добър хардуер.

Монитор 

Мониторът е ключова част от цялостната конфигурация на вашата гейминг машина. Ако той е с ниско качество, това би ви попречило да се насладите в пълна степен на прекрасната графика, която съвременните игри предлагат. Купуването на видео карта от най-висок клас би било неоправдано, ако не разполагате с достатъчно добър монитор пред себе си.

Кутия и дънна платка 

Има ли смисъл да инвестирате повече средства в по-голяма кутия? Отговорът е “да”. Колкото по-голяма е кутията, толкова повече възможности бихте имали за смяна на различни елементи от вашата конфигурация. Независимо дали искате повече RAM или втора видео карта, голямата кутия дава голяма свобода на действие.

Процесор 

Добрият процесор е нещо, с което определено не бива да правите компромис, сглобявайки своята конфигурация. Ако сте амбицирани да се радвате на най-новите и изискващи гейминг заглавия, препоръчваме ви да отделите подобаващ бюджет на своя процесор. Уверяваме ви, че няма да съжалявате. Двата основни производители при пазара на процесорите са Intel и AMD, като и двете компании имат лоялни фенове, които се застъпват за тях при всеки удобен случай.

Оперативна памет (RAM) 

Оперативната памет е друг ключов компонент, който позволява на игрите да вървят възможно най-гладко и безпроблемно на машината ви. Съветваме ви да изберете конфигурация с поне 8GB RAM, но някои геймъри инвестират повече, залагайки на двойно повече. С 16GB машината ви директно влиза в режим на “летене”.

Видео карта 

Ако си направите собствено проучване сред множество опитни геймъри, вероятно повечето от тях биха ви казали, че видео картата е компонент №1 по важност във вашата конфигурация. Именно тук голяма част от любителите на игри инвестират сериозни средства, за да бъдат винаги готови последните хитови заглавия на гейм студиата.

NVIDIA е категоричният лидер на пазара за видео карти. Вграденият в техните карти графичен процесор ги прави по-бързи и улеснява обработката на информация. което от своя страна води до по-добро представяне.

Периферия 

Мишка, клавиатура и слушалки – периферията не е никак за подценяване, когато сглобявате своята геймърска машина. Ако възнамерявате да се съревновавате с други играчи онлайн, където прецизността е от ключово значение, всеки един недостатък на вашата периферия може да се окаже фатален в ключов момент. Много хора подценяват важността на периферята и тук правят сериозна грешка. Мнозина дават почти всичките си пари за хардуерната конфигурация, залагайки на принципа “каквото остане” за периферията. В случая дори не е задължително да залагате на най-скъпите продукти на пазара. Ако направите добро проучване, със сигурност ще си набележите варианти, които са изцяло приемливи по съотношение цена/качество.

Охлаждаща система 

Много геймъри се опитват всячески да подобрят представянето на своите машини, поради което те често прибягват до т.нар. “овърклокване” на процесора. Тогава самият процесор започва да отделя повече топлина, което води и до нуждата от по-добра охлаждаща система. В подобни случаи мнозина предпочитат смяната на въздушно охлаждане с водно такова. Тогава и самият компютър работи по-тихо.

Готова конфигурация или сглобена такава? 

Хората, които тепърва ще закупуват геймърска конфигурация, обикновено са поставени пред дилема – дали да закупят вече сглобен компютър или сами да подберат всеки компонент от бъдещата си машина.

Голяма част от геймърите предпочитат сами да сглобят компютъра си. По този начин те имат по-силен контрол върху бюджета си, защото всеки един компонент от конфигурацията е подбран лично от тях. Обикновено това са хора, които вече имат солидни знания в сферата и за тях не е проблем да подберат правилните части. Ако при вас липсва подобна експертиза, може би било по-добре да заложите на готова конфигурация или да помолите експерт за помощ.