Как да направим по-бърза и лесна работата с Windows 10

Разгледайте нашите 7 предложения за по-бърза и удобна употреба на Windows 10

Windows 10 има няколко функции, които могат да направят по-бърза и ефективна работата ви с Windows 10. Научете как можете по-добре да управлявате няколко прозорци и приложения с тези съвети.

Snap Assist

Ако сте уморени да превключвате назад и напред между отворените прозорци, защо да не използвате целия екран и да работите с две една до друга? Просто плъзнете прозорец към един от страничните на ръбове на екрана, за да прихванете прозореца в половината от работния плот. В следващата половина на екрана ще се покажат другите ви скорошни прозорци като миниатюри, което ще ви улесни при избора на прозорец, който да запълни другата половина на дисплея

Corner Snap

Това е още една полезно средство за по-лесната работа с операционната система. Преместете прозореца в един от четирите ъгъла на дисплея, за да прихванете този прозорец на една четвърт от работния плот, оставяйки ви още три места за други прозорци. Corner Snap е особено полезна за по-големи дисплеи, където имате възможност за разпространение на четири прозореца на един работен плот.

Task View

MacOS има Mission Control, а Windows 10 има Task View. Това ви позволява да виждате всичките си отворени приложения, за да можете бързо да превключвате приложенията без да ги търсите. Имате две опции, за да задействате изгледа на задачите. Можете да кликнете върху бутона “Изглед на задачите” в лентата на задачите; Тя се намира отдясно до функцията за търсене и разполага с икона с два припокриващи се правоъгълника. Или можете да натиснете клавишната комбинация Windows key + Tab.

Pin apps to the taskbar

Windows 10 ви стартира с няколко приложения в лентата на задачите, но можете да добавите свои собствени. Когато се изпълнява дадено приложение, кликнете с десния бутон върху неговата икона в лентата на задачите и изберете Преместване в лентата на задачите. Можете да премахнете прикачените приложения, като кликнете с десния бутон на мишката върху иконата им и изберете Освобождаване от лентата на задачите (Unpin from taskbar).

Virtual desktops

Ако ъгловите щриховки са чудесни за големи дисплеи, където имате място да разпространявате четири прозореца на работния плот и все още използвате всеки ефективно, тогава Virtual desktops е чудесна за по-малки дисплеи, където нямате място да използвате повече от едно или две Приложения наведнъж. Можете да създадете виртуален работен плот, като отворите Изглед на задачите и щракнете върху бутона Нов десктоп в долния десен ъгъл. Можете да превключвате между виртуални настолни компютри от изгледа на задачите или чрез клавишните комбинации Windows Key + Ctrl + стрелка наляво и Windows Key + Ctrl + стрелка надясно.

Mini video player

Ако трябва да наблюдавате повикване по Skype, филм или шоу, докато работите, вече можете да го направите в мини-плейър винаги на върха. За сега този плейър може да бъде използван само за гледане на филми, сериали и skype. Ще видите бутона Play in mini view до бутона за цял екран в долния десен ъгъл на приложението Филми и ТВ. Можете да преоразмерите плейъра за мини изображения и да го плъзнете, за да го преместите на екрана

 

Scroll inactive windows

Тази настройка ви позволява да превъртате нагоре и надолу прозорец, без да е необходимо да бъде вашият активен прозорец.Това е много полезно, ако пишете в имейл и гледате някакъв референтен материал в друг прозорец. Можете да запазите прозореца си за писане на съобщенията си отпред и просто да поставите мишката върху друг прозорец и да превъртите съдържанието му, ако тази настройка е активирана.За да направите това, отворете Настройки> Устройства> Мишка и включете опцията Scroll inactive windows when I hover over them.