Смяна на дисплей на различни модели мобилни телефони

смяна на дисплейСензорният дисплей е едно от най-значимите изобретения в електрониката. В наши дни трудно бихме могли да открием мобилно устройство с друг тип екран и той е задължителен компонент на всеки мобилен телефон, смартфон, таблет и най-модерните разновидности на преносимите компютри- ноутбук, нетбук и ултрабук. Всъщност, първоначалната идея за сензорен екран е възникнала още през 60- те години на миналия век, и е приложена в конструкцията на настолен компютър- Hewlett-Packard 150, появил се на пазара през 1983 г.

Основният замисъл на конструкцията е запазен до наши дни, въпреки постоянното усъвършенстване на чувствителните дисплеи. Същата ситуация се наблюдава и при мултисензорната технология ( MultiTouch ) на екран, която също се появява през далечната 1982 г. Днес съществуват няколко разновидности на сензорен дисплей с разнообразна конструкция, които предоставят различни предимства на потребителите. Модерните сензорни устройства са предпазени от механични повреди с високотехнологични защитни стъкла, които обаче не осигуряват пълна удароустойчивост на апаратите. Моделите с широкоинчови екрани са по-приятни при използване, но и по- податливи на надраскване или напукване.

Невнимателното използване, триенето в метални предмети, изпускането и натискът върху обемното стъклено покритие често пораждат необходимост от смяна на дисплей, но разбира се, екраните с по-скромни инчове не са застраховани от същите проблеми. Поправката на сензорен дисплей задължително се извършва от професионалист с опит в процедурата, и в работна среда, с наличие специализирана техника. Отделните модели сензорни екрани изискват различен подход при поправка и точната диагностика е първата и най- важна стъпка при всяка смяна на дисплей.

Основни видове сензорни дисплеи при мобилните технологии

Появата на високотехнологичните модели iPhone и iPod беше основната причина сензорните дисплеи да придобият статут на основен по значимост компонент в телефон, смартфон и таблет. Мултисензорният Retina Display, представен с излизането на iPhone 4, впечатлява потребителския пазар с високата си разделителна способност, постигната с удвоен брой пиксели и четирикратно повишена обща резолюция.

Сервизът ни има опит с ремонт на всички съвременни модели сензорни екрани. Ние осъществяваме смяна на дисплей на разнообразни видове и модели мобилни устройства, и  разполагаме с пълна складова наличност от оригинални резервни части.

  • LCD дисплей

Този тип сензорен дисплей е продукт на модерна технология за възпроизвеждане на изображение върху равна повърхност. Структурата му включва две стъклени пластини с прикачени върху тях прозрачни електроди, между които е разположен  “ пълнеж “ от течни кристали. Описаната конструкция е “ облечена “ в специален полиамиден филм с поляризиращи функции, а при пропускане на външно електрическо поле през него се създават изображения върху екрана на устройството. LCD дисплеите не могат да функционират без допълнителна подсветка, която обикновено е LED лампа с различен интензитет и цветова гама. Тези екрани поддържат два вида матрици: пасивна и активна.

Пасивните матрици ( STN, CSTN, DSTN) се характеризират с по-ниска резолюция, нисък зрителен ъгъл, по-бавно възпроизвеждане и по-бедна цветова гама на изображенията. Активните матрици (TFT, IPS, Super IPS) се характеризират със значително по- усъвършенствана технология, засилен контраст, широк ъгъл на видимост и ярки цветове, и се използват при най- модерните екрани на телевизори, смартфони, таблети и компютри от най-ново поколение.

Най-честата причина за смущения в LCD дисплея е повреда на подсветката, която често е резултат на силен удар или падане на устройството. Стандартната смяна на дисплей се извършва или с поставяне на нов LCD екран, или със замяна на целия дисплеен блок.

  • AMOLED дисплей

Сензорните екрани AMOLED са структурна разновидност на OLED екраните и са предназначени специално за мобилни устройства. Те не се нуждаят от допълнително осветяване, тъй като всеки от пикселите на екрана излъчва собствена светлина, благодарение на органичната технология, използвана при изработката им. Намаленото тегло на устройствата с AMOLED дисплей се съчетава с невероятна яркост и контраст на изображенията, съчетана с намален разход на енергия.и по-висока издръжливост на батерията.

Този тип екран се среща в няколко подобрени разновидности (Super AMOLED, Super AMOLED Plus ), при които сензорният панел ( touch screen ) е вграден директно в екрана, което допълнително олекотява корпуса на устройството. Super AMOLED Plus оптически подобрява възпроизвеждането на изображения, с помощта на специална технология за моделиране на субпикселите, която значително засилва контраста и оптимизира цветовата гама.

Екипът ни от специалисти извършва първокласна смяна на дисплей на различни модели мобилни телефони, смартфони и таблети, на изключително изгодна цена.