Как да използваме правилно SSD диск

ssd-proper-managementSSD или Solid State Drive е енергонезависим диск за съхранение на данни, основаващ се на принципа на флаш паметите. Основната разлика между тях и твърдите дискове HDD или Hard Disk Drive е липсата на подвижни части, което увеличава значително скоростта на работа със записаните данни. Наличието на такъв вид диск в системата ще осигори по-бърза работа на всяка операция изискваща достъп до диска. Но те все още не са достоен заместител на HDD. В този урок ще Ви няколко съвета за правилна работа със SSD дискове.

Още по темата: SSD или твърд диск. Каква е разликата?

Планирайте какво ще бъде записано във вашият SSD диск

Както вече споменахме, разликата между двата вида дискове е наличието на подвижни части. Именно това прави SSD значително по-бързи от HDD. Заради това добър съвет е да инсталирате своята операционна система именно върху SSD, а за допълнителния твърд диск остава задачата да управлява игрите, библиотеката Ви с музика или филми и т.н., тъй като те няма да се възползват от бързината на Solid State Drive.

Преместете програмите и игрите си

Когато инсталирате нова програма, изборът на място за поставянето е много лесен – всяка програма изисква да се посочи диск за инсталиране. По-различен е въпросът при преместването на програми, които са вече инсталирани. Някои програми могат да се преместят лесно – чрез копиране на инсталационната папка в желаното от вас място. При други това действие ще доведе до грешки или невъзможност за използването им. В този случай е нужно да се изтрие и инсталира наново.

Оставете свободно пространство

Основната причина за забавяне на SSD е препълването им. Това е защото при запълнен диск има множество частично запълнени блокове, които са много по-трудни за запис от изцяло празните блокове. Въпреки изкушението да запълните капацитета му, планирайте реално 75% използване за най-добри резултати.

Намалете броя на заявките за запис към SSD

Тук трябва да споменем, че наистина SSD имат определен брой заявки за запис преди да откажат. Тази особеност звучи страшно, но на практика не е. Един SSD дсик може да работи години наред преди да достигнете прага на запис, особено ако записвате музикалните си и останалите лични файлове върху твърд диск.

Не дефрагментирайте SSD

Разместването, което прави тази операция, няма да доведе до никаква промяна в бързодействието на вашия SSD, но ще доведе до значително повече заявки за запис.

Използвайте TRIM

Това е от първостепенна важност за здравето на вашия SSD. При записването на данни SSD може да записва само върху празни сектори. Това означава, че при презаписването на данни на даден сектор се налага да бъде прочетен, да бъдат сканирани данните върху него, преправянето им, изтриването им и записване на променените данни. Тези стъпки изискват време. Командата TRIM налага на SSD да изтрие секторите, които вече не се използват, за да се улесни запълването им в бъдеще с нови данни. Добрата новина е, че при версиите на Windows след Vista тази функция е заложена по подразбиране.