Как да си изберем телефон

choose-smartphone1

Написали сме някой от по-важните неща които ще трябва да вземете под внимание при избора на вашия бъдещ телефон. Обърнали сме внимание на: операционната система, дисплей, процесор, оперативна памет,  версия на системата, дизайн и издръжливостта на батерията.

Избор на операционна система

Към момента има 3 основни платформи. Android, iOS и Windows.

Android е операционната система на Google. Тя е с отворен код, а Android е най-използваната система за телефони. За  в момента Android устройствата превъзхождат по брой конкуренцията. Платформата притежава много приложения, които са  достъпни през Play Store. Най-голямото му предимство и в същото време недостатък е отворения код. Като цяло много  лесно може да персонализирате телефона си, но също толкова лесно може да го и повредите. При невнимание много бързо  се стига до връщане към заводски настройки.

iOS е платформата на Apple. Тя е най-големият конкурент на Android. iOS разполага с близък брой приложения в своя  магазин, в сравнение с Play Store. Производителите се стремят интерфейсът да е почти винаги един и същ и да няма  грандиозни промени. Интерфейсът на iOS е опростен и се работи сравнително лесно с него. Сигурността на устройството  с iOS е на добро ниво.

Windows е творението на Microsoft.  Това е операционната система за телефон, която разполага с по-различен  интерфейс от останалите системи. Той е уникален и е основан най-вече на схема от плочки, които наричаме Live Tiles.  Голям недостатък е ниският брой на приложения в Windows Store, но това постоянно се развива и докато в началото  беше голям недостатък вече Windows Store се развива добре.

Дисплей

При дисплеите има няколко фактора. Това са размер, резолюция и технология на изработка. Размерът зависи изцяло от  предпочитанията ви и за какво ще използвате телефона. При резолюцията обаче, стремете се поне към 1280 на 720  пиксела или нагоре. Това гарантира доброто показване на изображенията. Технологиите на дисплея са AMOLED и IPS.  Тези технологии отговарят за качеството на картината и цветовете и са изключително важни. IPS технологията предлага  по реални цветове. Цветовете на AMOLED пък са по-наситени и ярки, но за сметка на това може да има разминаване от  реалните цветове на дадено изображение.

Процесор

Това е най-важната част за един телефон, или както много хора я наричат “сърцето на телефона”. Ако искате той да  работи добре във времето или поне да можете да използвате приложения с средна скорост ще трябва процесора ви да е с  минимум две ядра. Запомнете, че вие не си купувате телефон, вие си купуватe малък компютър.

Четири-ядрените процесори ще отворят много врати като супер игри, тежки приложения, запис на видео по време на игра  и какво ли още не. А осем-ядрените процесори ви дават още повече възможности. Колкото повече ядра и по-висока  честота на работа имат ядрата на процесора то толкова по-добре за вас и вашето устройство.

Оперативна памет – RAM

Паметта на телефона ще ви помогне на умението на телефона ви да върши няколко неща на един път. Иначе казано,  колкото повече памет имате, толкова повече приложения на заден фон и едновременно ще можете да употребявате, без  това да натоварва смартфона ви. Ще изкарвате повече време без рестарт на телефона и без използването на Task  Killer, понеже няма да забелязвате това забавяне което се наблюдава в телефоните с по-малко оперативна памет.

Версия на операционната система

Независимо, коя платформа сте избрали, то е много важно телефона ви да е с една от последните версии на  операционната система. Определено при ползването на по-стара такава ще ви отнеме някои възможности. Освен това  периодично се правят генерални промени в архитектурата и някои неща са валидни само от версия x на горе. Проверете  и дали телефонът ви ще получава актуализации за по-новите версии на операционната система.

Дизайн

Дизайнът на телефона е с различна важност за всеки. А като тип на дизайна, не можем да ви насочим. Избора на дизайн  няма точен критерии, и всеки човек има различно виждане за перфектния дизайн на телефон.

При избора на големина  обаче се уверете че телефона ви е удобен и го захващате добре в ръката си, понеже при днешните телефони едно  изтърване може да е фатално. Ще е добре ако ви стои стабилно в ръката. Също важен критерии за избор на дизайн, е  материалите използвани за изграждането на дизайна. Примерно ако задната част на телефона е изградена от лъскава  пластмаса, то риска да го изтървете е по-голям.

Повече за това прочетете: Как да изберем телефон според големината на ръката ни

Издръжливост на батерия

Издръжливостта на батерията зависи от нейния капацитет който се измерва в (mAh) мили ампер часа. А колко ще издържи  батерията на телефона ви, зависи от това какво ще правите с него. Ако ще играете на тежки игри използващи голяма  част от ресурса на телефона ви или гледате филми, ще изразходвате по-бързо живота на батерията ви.