Как да изберем телефон според големината на ръката ни

photoi26Решили сте да си купите нов смартфон? Като оставим настрана хардуера, защото той просто е разделен на ценови класове, то избора за големина на дисплея е доста труден. Телефоните стават все по-големи,  с все по-различни дизайни.

Първото нещо, което трябва да разгледаме е големината на ръката ви. Голяма ли е или малка. Дължината на типичния палец на един мъж е около седем сантиметра. Ще използвате ли телефона с една ръка? Ако да, то е добре да вземете в предвид ръката си. Аз съм с малка ръка и телефонът ми, който е 4,7 инча е малко голям.

Ако искате да използвате телефона с две ръце, може да се ориентирате и към фаблет. Всеки има различно усещане за големината на дисплея си. Ако говорим по-общо, то без проблем с ръката си може да стигнете всяка една точка от един 4-инчов екран. Той е една отправна точка. Мине ли обаче 5-5,5 инча, започваме да стигаме с палеца си до половината на дисплея.

При един по-голям дисплей, ще ви е доста трудно и мъчително използването на телефона с една рака. От тук можем да отсъдим, че когато си купуваме телефон, то трябва да го изпробваме преди да го занесем вкъщи. Хванете телефона си с една ръка и раздвижете палеца си по дисплея. Стигате ли поне 2/3 от екрана? Ако да, то ще се справяте с телефона. Също така е добре да тествате при включен телефон и с една ръка дали можете спокойно да набирате телефонни номера, телефона главно за това е предназначен, макар вече да го използваме повече за други неща от колкото за разговори. Ако се наложи бързо да наберете номер е добре да може да го правите с една ръка. Разбира се, дали един телефон ще пасне на ръката ви, зависи от много други фактори.

Важно нещо което трябва да знаете при избора на телефон (смартфон) е следното. Това че един телефон е с по-малък дисплей от друг, не означава, че големината на самия телефон е по-малка. Пример: HTC One е с големина на дисплея 4.7 инча, големината на дисплея на Samsung Galaxy S4 е 5 инча, а всъщност като телефон тялото на HTC One е по-дълго с близо 1 см. заради по-голямата си рамка около дисплея.

Това са някой от водещите флагмани на пазара:

smartphone-comparison-2013

 

Размерът не е единственото нещо, което може да повлияе. Важно е какъв е дизайнът и гърба на телефона. Ако корпусът е с по-странна форма, то може стабилността на захвата на телефона ви да е доста по-труден и несигурен, а повярвайте едно изтърване на телефона може да е фатално. В повечето случаи телефоните са доста тънки. Това по правило е добре, но ако ръката ви е по-капризна, прекалено тънкият телефон ще е неудобен. Освен това усещането зависи от теглото на телефона, колко стабилен е той в ръката, каква е неговата текстура и така нататък и така нататък.

Определено може да е тенденция да имаш голям дисплей, но ако не направите правилен избор за подходящата големина на дисплея, то използването му няма да е толкова приятно колкото ни се иска. Натоварването на сухожилията и мускулите на ръката могат да бъдат дори вредни за здравето ви. Забелязваме добра тенденция в производителите на телефони, които правят все повече телефони съобразявайки се с конфортноста ни.