Как се прави bootable диск чрез Nero Burning Rom

bootable-disc1Компютрите са нещо толкова необятно. Всички започваме от ползването им за музика и филми. С всеки изминал момент  научаваме нещо ново. Нещата понякога се объркват. С помощта на приятел ги оправяме лесно. Все пак идва един пагубен  момент. Когато нещата са непоправими и трябва да поправим нещата сами или поне да ги диагностицираме. Добре,  отваряме търсим и питаме как.

Чрез направата на подобен диск ще можете да зареждате информация и инсталационни програми директно от самия диск  вместо от твърдия ни диск. Но как се прави? В този урок ще ви покажем как се записва бутващ диск с програмата Nero.  Има много други програми които предлагат функция за създаване на бутващ (bootable) диск, но ние сме се спрели на  Nero Burning Rom понеже е една от най-използваните програми

Изтеглете и инсталирайте на компютъра си Nero Burning Rom

Програмата може да намерите на официалната им страница Nero. Това е може би най-популярната програма за работа с дискове. Тя не е  безплатна, но повярвайте ми възможностите и са много големи! Инсталацията е лесна. Типичните няколко клика на Next,  съгласяване с условията. По време на работа ще бъдете попитани за инсталиране на две програми. Ако не ги искате  кликвате на Custom и махате отметката от тях. След като сте готови пригответе файлът изображение на това, което ще  записвате. Отделете го в отделна папка, за по-лесен достъп.

Стартирайте Nero Burning Rom

Ако не разполагате с пряк път до програмата, най-лесно става от Старт Менюто. Отидете в него, като след това  изберете All Programs/Всички Програми. Нашата програма се намира в раздел Nero -> Nero 2014 -> Nero Burning Rom

Изберете дали ще работите със CD или DVD диск

Натиснете на бутона New. Той се намира в горната лява част на екрана. В отворилият се прозорец отново в горната  лява част се намира падащо меню. Натиснете на него и отбележете какъв диск ще записвате според това колко голям е  файлът, който ще записвате и разбира се с типа диск с който разполагате. По принцип ако ще записвате по-голяма  програма ще трябва да използвате DVD диск понеже CD дисковете разполагат с по-малко пространство за запис.

Изберете CD/DVD ISO

В появилата се информация от дясно трябва да отидете на ISO. Там трябва да откриете падащото меню File Name Length  (ISO) и го променете на Max. of 31 chars (Level2). След което отворете менюто Burn от горната лента. Трябва да  сложите отметки на Burn и Finalize Disc (No further writing possible!). Натиснете на бутона Open.

bootable-disc

Заредете файлът

Намерете файлът, който по-горе отделихме за по-лесен достъп.  Проверете още един път настройките и задайте скорост.  Колкото по-бавна е тя, толкова по-сигурно е, че в диска няма да има грешки и всички файлове ще са прехвърлени.  Натиснете бутона Burn. Прозорецът, който ще се появи е последният от този процес. Изчакайте всичко да зареди.  Вашият диск е записан. Рестартирайте компютъра, настроите BIOS да зарежда от диск. Ако всичко е наред съдържанието  на дискът ще започне своето зареждане и изпълнение.