Как да подменим процесора на компютъра

ho-to-add-cpu-2

Подмяната на процесора може да се окаже доста объркващо, не що се отнася до самата подмяна на процесора, колкото да се избере правилното време за смяната и кой модел на производителя ще достави най-добра производителност. На пазара има два производителя на процесори, Intel и AMD. Независимо кой от тях изберете, трябва да внимавате за съвместимостта на процесора с вашата дънна платка. В този урок ще покрием основните стъпки при смяната на процесор, както при Intel, така и при AMD.

Как да подменим процесор на Intel

Преди да започнем трябва да споменем някои основни характеристики на процесорите от този вид. Първо, те нямат крачета, вместо на процесора, те се намират на дънната платка. Важно е да споменем, че тези крачета се огъват и чупят много лесно, така че трябва да работите с повишено внимание.

1. Премахнете всички кабели свързани към компютъра Ви.

2. Отворете страничния капак на кутията си, за да имате достъп до вътрешността.

3. Премахнете кабелите, свързани към дънната платка, които са в близост до процесора, за по-лесна работа.

4. В повечето случаи на подмяна на процесор, на дъното ще е монтиран охладителя от комплекта на процесора. Той се премахва чрез завъртане на четирите държача наляво и леко ги дръпнете, за да освободят. Ако охладителя не е от комплекта, се посъветвайте с упътването за него при премахването му.

5. След това с леки движения в двете посоки, завъртете охладителя и той ще се отдели от процесора. Това е нужно, тъй като пастата, която е между охладителя и процесора, често е причина за залепването на двата компонента.

6. Като премахнете охладителя ще видите, че процесора е прихванат с метална шина. За да я отворите е нужно да притиснете лостчето в единия край на шината и след това я отворите.

7. Вземете процесора като го повдигнете право нагоре, държейки го за ръбчетата, без излишни плъзгания по сокета.

8. Поставете новия процесор, като внимавате за позицията му. Най-лесно за ориентир може да ползвате малкия триъгълник в единия ъгъл на процесора, който трябва да съвпадне с позицията на триъгълника намиращ се на дънната платка.

9. За да завършите с монтажа, направете посочените стъпки в обратен ред, като е желателно да се подмени контактната термо паста и включете кабела за вентилатора на охладителя в мястото му на дънната платка.

Повече за поставянето на термо паста: Как да поставим термо паста върху процесор

Как да подменим процесор на AMD

Стъпките за подмяна са сходни с тези при Intel, с няколко изключения.

1. Свързващите пинове се намират на процесора и също много лесно могат да бъдат огънати или пречупени.

2. За премахването на охладителя е нужно да натиснете в задната част пластината, която преминава през него, за да я повдигнете и освободите.

3. За премахване на процесора повдигнете лостчето, за да се освободи.