Как да поставим термо паста върху процесор

how-to-add-thermal-pasteБез значение дали сглобявате нов компютър или подменяте охладителя на процесора си, трябва да нанесете термо паста върху него. Основното предназначение на пастата е да осигурява по-добър топлообмен между процесора и охладителя. В този урок ще обърнем внимание на двата най-разпространени метода за нанасяне на контактната паста.

Значение на термо пастата

Ако има малко или неравномерно нанесена паста е възможно някое от ядрата на процесора да работят при по-висока температура от останалите. Обратният случай, при повече от необходимото количество, може да се получат балончета между охладителя и процесора, в които да се разнесе топлина.
Преди време се вярваше, че методът на разстилане допринася за най-ниски работни температури. Въпреки това, заради не дотам гладката повърхност на охладителите и процесорите се появяват микро отвори по между им, правещи разсейването на топлината не толкова ефективно. Важно е да отбележим, че различните пасти изискват различно нанасяне. Повечето предложения на пазара имат сходни съставки, което прави нанасянето им лесно и бързо.

Премахване на стара паста

Ако върху процесора Ви има стара и засъхнала паста, е нужно да се премахне преди да се постави новата.
1. Премахнете охладителя, поставен върху процесора, и почистете със салфетка или памуче.
2. След като сте премахнало повечето от старата паста е нужно да изчистите остатъка, намиращ се на процесора. Навлажнете кърпичка със спирт и изчистете останалото.
3. Направете същото с остатъчната паста по охладителя.

Поставяне на нова термо паста

1. Нанасяне под формата на тънка линия. Поставянето се изразява в нанасянето на тънка линия по продължението на процесора, след което поставете охладителя обратно. Този метод се използва главно при процесори Intel, които имат правоъгълна матрица под металната капачка и заради това този метод дава най-добри резултати.
2. Нанасяне под формата на точка. Нанесете малко количество в средата на процесора, като внимавате с количеството. Този метод се използва при процесори на AMD, защото имат квадратна матрица и това нанасяне е за предпочитане.