Как да си подсигурим гладка и безпроблемна игра

more-fps-in-gameЗа разлика от конзолите, за които производителите правят игрите си за точно определен хардуер, персоналните компютри са с различен. Някои използват вградените в процесорите чипове на видео карти, докато други използват отделна, свързана чрез PCI Express слот. Независимо с какъв хардуер разполагате, в този урок ще Ви помогнем да използвате максимума от него.

Използвайте най-новите драйвери за видео картата си

Използвайки стари версии на драйверите за видео картата си нямате възможност да отключите пълния потенциал на картата.
1. Първо трябва да разберете каква е вашата карта. За целта с десен клик на мишката изберете My Computer (Моят компютър) и изберете Properties (Свойства) и в ляво на новия прозорец изберете Device Manager (Диспечер на устройствата).

2. В новия прозорец изберете Display adapters и там ще видите модела на картата си.

3. В зависимост от марката отидете в уеб сайта на производителя и изтеглете най-новата версия. Добър съвет е да разгледате и сайтовете на производителите Nvidia, AMD или Intel, тъй като всички останали използват техните чипове и е възможно да откриете по-нова версия на драйверите именно там.

4. Щом сте изтеглили избрания от вас драйвер го инсталирайте.

Промяна в настройките на играта

Най-големи ползи за гладка игра има намалянето на настройките в самата игра. Разбира се тук ще направите компромис с облика на играта в полза на по-гладкото действие.
1. Намаляването на резолюцията е първата стъпка. Обикновено при стартиране на някоя игра, тя ще използва стандартната за монитора Ви, което може да доведе до неприятно изживяване. Затова използвайте настойките, за да откриете най-добрата за безпроблемна игра.

2. Настойка на Anti-aliasing. Anti-aliasing или АА изглажда картината, но на цената на значителни хардуерни ресурси. Обикновено е слайдър с числа като 2x, 4x и 8x. Първо го спрете и проверете как ще се държи компютъра и дали ще Ви задоволи как изглежда играта.

3. Намаляване на силата на ефектите. Тук може да регулирате отражения, видима дистанция, мъгла, сенки и т.н., докато не достигнете желания резултат.

4. Използвайте допълнителен софтуер за оптимизация на играта. Например драйвери на Nvidia могат да направят именно това.

Разбира се ако никой от тези съвети не помогне, добър съвет е да потърсите друга видео карта, процесор или да добавите повече РАМ към компютъра си.