Как да намалим вредното влияние на монитора си

reduce-eye-strainСлед като сте сглобили новата си конфигурация с най-новите и бързи компоненти, задачата за безпроблемното използване далеч не е решена. Вашият нов компютър няма да има особено голяма полза, ако можете да го използвате само няколко часа на ден. Прекарвайки много дълго време пред компютърния екран може да навреди на очите Ви. Синдромът на изморените очи при използване на такъв вид техника е съвсем истински и със истински симптоми, които всеки е изпитвал в някоя част от живота си. Такива симптоми са зачервените очи след цял ден игра; чувството на измореност, което се пооправя след разтриване на очите или може би парене и повишена чувствителност към светлина. В този урок ще Ви помогнем да приложите някои методи за намаляване на натоварването над очите си.

Използване на светлината на околната среда

1. Ако над вас има флуоресцентна светлина е нужно да се намали влиянието, тъй като тази светлина е най-тежка за очите. Вместо това заложете на чиста естествена светлина. Това далеч не значи да разположите монитора си пред голям прозорец, защото това също ще Ви напряга. Най-доброто разположение е перпендикулярно на източника на светлина. Насочете монитора си така, че да няма много светлина, която да се отразява.
2. Поставете някаква лампа, която да излъчва мека светлина, зад монитора си. Що се отнася до вид – изберете такава лампа със светлина най-близка до естествената.
3. Ако няма място на бюрото Ви за допълнителни лампи, възможно е използването на отклоняващи светлини, виждани често под името Ambilight на Philips. Идеята е проста – LED светлини, захванати за задната част на монитора и излъчващи разноцветна светлина. Разбира се това важи само за десктоп монитори. Това помага за намаляване на блясъка на монитора при ниска осветеност и прави картината да изглежда по-добре.

Използване на приложения

1. Единият вид приложения представляват напомняния за твърде дълго използване на монитора и предлагат време за почивка на очите. Техни представители са добавките Gimme a Break! за Chrome и Auto Timer за Firefox.
2. Друг вид приложения са тези, които намаляват цветната температура на екрана. Техен представител е f.lux, която наглася температурата на цветовете според часовото време – студени през деня и топли за вечерта.