SanDisk и Western Digital се обединяват

western-dogital-sandisk-mergeWestern Digital и SanDisk са в последен стадий на преговори, за да станат едно цяло, като гигантите в производството на хард дискове и SSD съобщиха че са постигнали съгласие по всички въпроси, необходими за сливането. WD планираше да купи SanDisk през октомври миналата година, предлагайки 19 милиона долара за производителя на флаш памети. Днес двете компании получиха последното нужно одобрение от китайското министерство на финансите, правейки сливането официално на 12 Май.

Въпреки че тази стъпка ще е от полза и за двете компании, ползите за крайния потребител няма да са много, поне за сега. Базите и на двете компании са в САЩ, дори в един щат – Калифорния, и SanDisk ще управлява като изцяло ново звено на Western Digital с минимална промяна във всекидневната работа на компанията, както беше при присвояването на HGST от WD миналата есен.Въпреки обединените си сили, Western Digital и SanDisk далеч не са монопол на пазара. Компании като Kingston, Toshiba, Seagate, и Samsung все още са конкуренти със собствените си хард дискове, SSD и USB памети.

След като вече са обединени, ще видим на какво са способни двете компании, особено при нарастващата нужда от устройства с много обем за данни и като Samsung вдига летвата с използването на пространство на данни с клас лаптоп в смартфоните си.