YouTubе експериментира с функция за смяна на гледната точка

choose-your-view1

Нов експеримент добавя възможност за промяна на гледната точка в YouTube. Компанията вече е активирала тази функция в клип с изпълнителката Маделин Бейли. За да отворите това видео натиснете Choose Your View. Докато гледате концерта, имате възможност да избирате различни камери, а аудиото продължава да върви без прекъсване. Самият запис е кратък, само 6 минути, и изглежда е записан в студиото на YouTube Space в Лос Анджелис.

Експерименталната функция засега е налична само за потребители, които отварят клипа през десктоп браузър. YouTube обаче вече търси музиканти, които доброволно да участват в подобни опити.

Смяната на камерите по време на гледане на видеото е възможна благодарение на HTML5 плеъра, който YouTube ползва. Наскоро най-големият сайт за видео споделяне обяви, че вече преминава към HTML5 като основна платформа за възпроизвеждане на видео, а Flash плеърът остава като резервен за по-старите браузъри.

Експериментът е част от усилията на YouTube да предоставя по-пълно и интерактивно изживяване на своите потребители. Сайтът за момента предлага само на няколко избрани профила да тестват новата функция, но всеки може да кандидатства и да бъде одобрен, за да я ползва.

Що се отнася до Маделин Бейли, тя казва, че изобщо не се е колебала, когато й предложили да опита. “Обичам да комуникирам с онлайн публиката си и смятам,че това е чудесен начин да дам на моите фенове повече свобода, когато гледат клиповете ми.” – обяснява тя.