Ревю на телевизор Sony KD-75XD9405

review-sony-KD-75XD9405-2Нарастващото потребление започва да изисква повече екстри от всяко устройство. Телевизорите не са изключение. За да изпъкне даден модел трябва да представи нещо ново и иновативно, за да привлече повече потребители. От Sony прекрасно знаят това и не спират да вдигат високо нивото на качество на устройствата си. Новият 75 инчов телевизор KD-75XD9405 не изключение от това.

Дисплей

Въпреки визуалното удоволствие, което предоставя HDR технологията, при тазгодишните телевизори не е добре представена. Високите нива на осветеност, които HDR изисква, показват проблемите на LCD матриците, които не могат да доставят именно тези нива и с това разваляйки усещането от иначе невероятно HDR действие. Тук се намесват Sony със своя модел KD-75XD9405. В него монтираните по ръбовете LED светлини, налични на всички останали телевизори предлагащи HDR, са заменени с директна LED система, чиито светлини се намират непосредствено зад екрана. Освен това нововъведение, телевизорът предоставя и доста характеристики, прилежащи на телевизор от тази цена и качество като 4К резолюция, Triluminos технологията на Sony, благодарение на която изображението обхваща по-голяма част от спектъра на цветовете. Заедно с това в модела е налична и X-Tended Dynamic Range Pro системата, която премахва осветеността на по-тъмните части от изображението, за да придаде по-добър цялостен детайл. Въпреки всички тези функции, телевизорът се представя доста добре и при стандартни SDR изображения. Изобразените цветове са на върхово ниво, а черния цвят е плътен и без никакви осветени места.

review-sony-KD-75XD9405-3

Функционалност

По отношение на портове за връзка с допълнителни устройства, Sony KD-75XD9405 притежава четири HDMI порта с възможност за възпроизвеждане на 4К и HDR, три USB порта за използване на допълнителни USB памети. Също така има възможност за свързване с интернет посредством кабел, както и безжично. Мрежовите опции може да се използват за стриймване на мултимедийни файлове от DLNA устройства или за достъп до смарт функциите на телевизора. За съжаление обаче Android TV продължава да бъде операционната система. Със своята невъзможност за запаметяване на съдържанието, което е предпочитано, както и почти никакви опции за персонализация на изгледа, телевизорът прави сериозна крачка назад. Друг недостиг е дистанционното управление. Sony са счели за уместно да слеят бутоните с корпуса му. На пръв поглед изглежда добре, но прави дистанционното почти неизползваемо.

review-sony-KD-75XD9405-4

Звук

Тук отново е направен компромис за сметка на дизайна. Тъй като липсва големият говорител, звукът възпроизвеждан от телевизора не е с много добро качество. Басите са много орязани, а цялостния звук е леко притъпен, защото говорителите не са насочени напред. Що се отнася до високите тонове, те често са недотам ясно изразени тонове.

Заключение

Благодарение на комбинацията от голям екран и често смайващо HDR и 4К качество на картината, 75XD9405 представлява не просто телевизор, а система за домашно кино. Предоставя реалнато качество на HDR картина при телевизорите, заедно с това и предлага и всичко останало, което може да очаквате в телевизор от този ценови диапазон. Ако имате възможност за монтаж на този телевизор би било грешка да не му дадете поне един шанс.