Как да спрем спам съобщенията

how-to-stop-spamКомерсиализацията на интернет и възможността за свързване на всички хора по света има безброй положителни страни, но за съжаление има и друго лице. Още в годините на прохождане на този тип връзка, възможността на интернет да бъде използван за реклама бързо е оползотворена от много хора, желаещи да изпращат съобщения до много хора, без да им струва почти нищо. Но повечето потребители считат тези съобщения за безполезни. Така се раждат спам (spam) съобщенията. В днешни дни това е доста наболял проблем на всеки, който има електронна поща и дори мобилен телефон. В този урок ще Ви дадем няколко съвета за спирането на тези съобщения.

Как да спрем спам получаван по e-mail

Най-лесният начин за спирането на спам (spam) е да имате Gmail или друга подобна услуга, в която да имате вграден филтър за нежеланите съобщения. Възможността на Gmail да филтрира е разработена на много високо ниво, затова в нея има вграден един от най-добрите филтри. Ето още няколко съвета за предпазване от спам:

1. Не използвайте своя e-mail за вписване в онлайн акаунти. Ако това е необходимо, задайте друга поща за неща като пазаруване по интернет, форуми, приложения и всички останали, които не са свързани с личната Ви кореспонденция.

2. Винаги четете формата за регистрация в сайта, в който искате да се регистрирате със своята електронна поща. Почти винаги има отметка за спиране на получаването на писма от този сайт. Ако се налага да получавате такива, отбележете, че желаете да приемате само такива, които Ви интересуват.

3. Ако все пак получите нежелани съобщения, най-добрият съвет е да не ги отваряте. Това се налага, тъй като подателя ще разбере, че пощата Ви е активна и поради това ще бъдат изпращани купища такива писма.

Как да спрем нежеланите SMS

Нежеланите съобщения от всякакви компании са равностойни на спам писмата. Те представляват съобщения от маркетингов характер, изпращани от компании, на които потребителите са дали своя телефонен номер за някаква услуга, предоставяна от нея. Те обикновено се състоят в кратки инструкции за изпращане на някакъв текст за достъп до някаква печалба.

1. Ако не сте регистрирани в подобна игра по ваше желание, добър съвет е да не изпълнявате инструкциите в съобщението. Тук подателя също разбира, че номерът Ви е активен и ще продължи да изпраща, докато вашата сметка расте. В случай, че продължите да получавате такива съобщения, без да сте изпълнили инструкциите, обърнете се към вашия оператор или компанията, която изпраща съобщенията.

2. Друг начин за спиране е блокирането да номера на подателя. Възможно е подателите да имат повече от един номер, от който да изпращат тези съобщения. В този случай е добре да се блокират и допълнителните или като крайна мярка да се смени собственият мобилен номер.