Как да променим изгледа на старт менюто в Windows 10

customize-start-menu-windows-10След не толкова големия успех на стартовия екран, представен в Windows 8 и 8.1, в новата си операционна система Microsoft поставиха преработено старт меню. Разбира се на потребителите е дадена силата да променят как изглежда и с това да променят функционалността му. Дизайнът е сходен с менюто намиращо се в Windows 7, но към него е добавена и част от началния екран на Windows 8 – показването на приложенията във вид на функционални бутони или т.нар. плочки. В този урок ще Ви покажем как да настроите вашето старт меню според вкуса Ви.

Преместване на функционални бутони (плочки)

За да получите достъп до старт менюто е нужно да натиснете клавиша на клавиатурата си с емблемата на Windows или да изберете логото на системата ако използвате таблет или хибридно устройство. Разбира се може да изберете логото, намиращо се в долния ляв ъгъл на десктопа Ви. За да преместите някоя от плочките, в дясната част на менюто, натиснете и задръжте върху тази, която искате да преместите. След като направите това менюто ще се затъмни и остава само да преместите до желаното място сред останалите налични плочки.

Добавяне на плочки

Това може да се осъществи посредством намирането на желана програма чрез полето за търсене или чрез избиране на бутона Всички програми, намиращ се отдолу в ляво на менюто. След като сте избрали желаната програма, трябва да я изберете с десен клик на мишката. Ще се появи падащо меню, в което е нужно да изберете Добавяне към старт менюто (Pin to Start).

Премахване и променяне на размера на плочки

Някои от намиращите се по подразбиране бутони може да не са по вкуса на всеки. Процеса по премахването е аналогичен на този при добавянето. Чрез десен клик на мишката изберете нежеланата плочка и изберете Премахване от старт менюто (Unpin from start). В същото меню има опция за размера (Resize). От там изберете най-подходящия според вас. Нужно е да споменем, че всички размери не са достъпни за всички плочки.

Промяна в цвета на старт менюто

По подразбиране Windows 10 ще избере цвят от вашия тапет. В случай, че не Ви допада цвета може да го смените. В старт менюто изберете бутона Настройки (Settings) и след това да Персонализация (Personalisation). В опцията за цветовете придвижете слайдъра за автоматично задаване на цвят в положение изключен. След като изберете желания цвят в същия прозорец намерете опцията за задаване на цвета и за старт менюто.

Още по темата: Как да променим изгледа на Windows 10