Ревю на телефон Sony Xperia XA

review-sony-xperia-xa-4

Безспорно търсенето на устройства от среден клас се увеличава с всеки изминал месец. Това се дължи на по-ниската им цена, както и на множеството функции, присъщи за много по-скъпите устройства, добавени към тях. За да изпъкне даден нов модел телефон на този вече пренаситен пазар, трябва да може да грабне потребителя с дизайн и качествена изработка. Sony Xperia XA е именно модел, който се опитва да изпъкне пред останалите като предлага разнообразни функции и дизайнерски подходи. Дали от компанията са се справили със задачата, ще видим в нашето ревю на Sony Xperia XA.

Дизайн

Както в останалите конкуренти в класа, в Sony Xperia XA е заложен дизайнерски подход, с който устройството да има първокласна визия – лявата и дясната страна на телефона са алуминиеви, докато горната и долна страна са изцяло пластмасови. Друг аспект, с който Xperia XA ще привлече повече фенове, е извитото стъкло на дисплея. Често това се нарича 2.5D стъкло, което значи, че ръбовете са леко извити. Устройството е много тънко има OmniBalance подредба, в която бутонът за включване и изключване на телефона се намира в средата на едната му страна. Sony Xperia XA няма отварящ се заден капак и сменяема батерия, с което не се отличава от конкурентите си.

review-sony-xperia-xa-3Дисплей

За съжаление тук Sony Xperia XA не може да се наредидо своите конкуренти. Дисплеят е едва 5 инча IPS LCD с резолюция 720p. КАчеството е приемливо, но много далеч от по-големите си братя в серията. Има видима загуба на яркост погледнат под определен ъгъл, както и проблемен контраст. Разбира се тези критики нямат място в реални условия. Всеки потребител ще бъде очарован от дисплея, щом очите му свикнат с него. В условия на висока осветеност дисплеят преминава в турбо режим, който осигурява безпроблемното му използване в такава среда чрез нагласяне на контраста и цветовете.

Характеристики

В Sony Xperia XA намираме необичайния избор за процесор. Не обикновено използвания Snapdragon процесор, а по-евтината алтернатива MediaTek Helio P10. Имайки в предвид цената и името на производителя, производителността е неочаквано ниска, но заради резолюцията на дисплея играта на устройството е безпроблемна. Helio P10 е осемядрен процесор с ядра Cortex-A53, използвани в миналогодишни модели и работещи с честота от 2Ghz, но въпреки това телефонът често разочарова с действието си.

Батерия

За съжаление и тук телефонът разочарова. Sony Xperia XA има заложена 2300mAh батерия, която едва издържа цял ден на нормална употреба. Това е батерия с много малък капацитет дори за 5 инчовия дисплей с ниска резолюция. За да компенсират този недостатък от компанията са добавили бързо зареждане, но все пак това не е достатъчно.

review-sony-xperia-xa-2

Камера

По подразбиране Sony произвеждат най-добрите сензори за камери, но 13 мегапикселовият Sony IMX258 сензор на задната камера не впечатлява дори и с хибридния фокус. Той е бавен и особено недружелюбен при ниска осветеност на снимката. HDR производителността също изостава спрямо Moto G4 например. Камерата се затруднява да запази детайлите на силно осветена сцена за заснемане. Всичко това изглежда е проблем на недоизпипан софтуер, който се предполага да се поправи в бъдещи версии. Предната камера е 8 мегапиксела и има автофокус.

Заключение

За съжаление Sony Xperia XA изостава далеч зад своите преки конкуренти дори в области, които по подразбиране се водят от Sony. Проблемната батерия и не добре направения софтуер са неща, които могат да отблъснат дори върлите фенове на компанията. Въпреки всичко телефонът има потенциал, който може да се разгърне с няколко обновявания на системата насочени именно в проблемните точки.

Reviews

  • Дизайн8
  • Дисплей10
  • Камера8
  • Хардуер8
  • Издръжливост на батерията7
  • 8.2

    Оценка