Как да изберем правилния телевизор

how-to-choose-tvВсеки потребител, който е решил да смени своя телевизор, си задава много въпроси – коя технология е най-добра; каква е разликата между LCD и LED телевизорите и още много други. Истината е, че отговорите не са толкова очевидни и дори за технически грамотни потребители, изборът не е толкова лесен. В този урок ще Ви помогнем при избирането на новата придобивка за дома.

Какви видове телевизори има на пазара?

В момента има много различни видове екрани с различна подсветка, които работят по различен начин, за да постигнат резултати. Всяка технология има своите силни и слаби страни.
1. LCD TV: CCFL. До скоро всички LCD телевизори бяха осветявани от постоянно включени CCFL лампи. Тази остаряваща технология все още може да се види в някои по-евтини модели, но е далеч зад новия LED метод на подсветка.
2. LED TV: Direct LED. При тези телевизори подсветката се осъществява чрез редове от светодиоди (LED) разположени зад екрана. Това позволява локализирано затъмнение, което значи, че съседни области изобразяващи светла и тъмна картина могат да се показват по-детайлно, както и подобрен контраст. LED телевизорите са по-икономични и способни да показват по-широка гама цветове.
3. LED TV: Edge LED. Подсветката тук се осъществява от диоди, които се намират зад рамката на телевизора. Тази подредба позволява използването на много по-тънки дисплеи и предлага по-добър контраст в сравнение с CCFL, но не може да достигне качеството на Direct LED технологията.
4. OLED TV. Осветяването на тук се осъществява чрез минаването на ток през излъчващ електролуминисцентен тънък слой. Това позволява много добри цветове и висок контраст, както и позволява екраните да са по-тънки и пластични.

Каква резолюция да изберем?

1. HD. HD телевизорите имат две резолюции. HD Ready телевизорите имат резолюция от 1366 x 768 пиксела и се изискват за възпроизвеждане на 720p картина. Full HD имат по-висока 1920 x 1080 пиксела и те могат да показват 1080p картина.
2. Ultra HD и 4K. Ultra HD резолюцията е точно четири пъти по-висока от Full HD – 3840 x 2160 пиксела. Това означава по-детайлна картина и повече нужни ресурси за нейното изобразяване. 4К телевизорите се справят доста добре при изобразяването на HD и Ultra HD съдържание, но в момента няма много опции за гледане на 4К видео.
3. HDR. Тази технология предоставя невероятни нива на визуална точност и може да се открие в най-новите модели телевизори. Както при снимките, HDR видеото увеличава диапазона на светлите и тъмни нива на спектъра като добавя повече детайл и при двете.