Ревю на слушалките Sony MDR-10RC

sony-mdr-10rc-7

Какви качества трябва да притежават едни слушалки и на какво трябва да се обърне внимание при закупуването им? Поне звученето трябва да е добро, външният вид да е приятен, добра ергономичност и адекватна цена. Sony MDR-10RC събира в себе си всички по-горе изброени достойнства.

Комплект

sony-mdr-10rc-1

Оформянето на опаковката напомня на това от Sony MDR-1R / 1A, което предизвиква положителни емоции, тъй като този модел е много по-евтиния. Вътре се крият самите слушалки, два 1,2-метрови кабела, един от които е с дистанционно управление, чанта за носене и документации.

Външен вид

Sony MDR-10RC изглежда като малко копие на посочените по-горе MDR-1R. Усеща се фирмения стил на японската компания, който се откроява от останалите слушалки.

sony-mdr-10rc-2

Корпусът е направен от пластмаса и метал – чашките са изработени от алуминий и основата на дъгата, а останалите елементи са пластмасови. Дъгата над главата и чашките на ушите са облицовани с изкуствена кожа.

sony-mdr-10rc-3

Слушалките са достъпни в черен, бял и червен цвят. Сглобката на устройството е на високо ниво, а в ръцете моделът се чувства по-добре от по-скъпите решения на Sony. На главата MDR-10RC изглеждат спретнати и стилни.

Ергономичност

Облицованите меки ушни чашки се завъртат на всички страни, а дължината се регулира с оптимална твърдост.

Но Sony MDR-10RC имат и съществен недостатък – само при просто накланяне на главата, те започват да се плъзват. В тази връзка, тези слушалки не са много подходящи за тичане в залата, при каране на колело и изобщо за спортуване. Поради тази причина, те не са особено подходящи за употреба извън дома.

sony-mdr-10rc-4

Сгъваемата конструкция на две с комплектния калъф значително улесняват пренасянето на слушалките. Сменяемият кабел също принадлежи към достойнствата на модела.

Звучене

Звукът е доста добър за тези пари. Общата картина се очертава мека и обемна, като приятните за слушане стилове са електроника, поп-музика и т.н. Средните и високи честоти са леко приглушени и неизразителни, така че звученето на инструменталната музика или рока няма да се хареса на всички. Стереопанорамата е добра, но няма да може например да се различи къде на виртуалната сцена се намира определен инструмент.

Звукоизолацията е доста добра, но тя е типичната за режийните слушалки ‒ в шумна среда, добрата половина от честотния спектър не се чува. В официалния сайт е посочено, че при създаването на модела са били поканени членове на групата The Script, за да се постигне по-реалистично звучене ‒ отлично, радваме се. Sony MDR-10RC свирят силно и впечатляващо дори и с простички смартфони, което отчасти компенсира средната шумоизолация, но с качествена апаратура звученето става детайлно и чисто.

Дистанционното управление има само един бутон, с помощта на който може да се управлява плейъра на телефона и да се приемат позвънявания.

Заключение

Като конкуренти на разгледаните в ревюто ни слушалки могат да се считат AKG K518 и Marshall Major. Първите са сходни по звук, но губят по дизайн, а вторите изглеждат много стилно, но звучат по-лошо от творението на Sony. Обобщавайки всичко до момента може да се каже, че MDR-10RC се открояват с фирмения Sony-style, качествените материали, доброто звучене, сменяемия си кабел и приемлива цена. Недостатъкът им е само един ‒ слабата фиксация на главата.