Apple патентова умен пръстен

apple-smart-ring1

Изглежда, че кръгът от интереси на компанията в сегмента на носимата електроника не завършва с умните часовници. В поредната патентна заявка, подадена от купертинския гигант в Бюрото по регистрация на патенти и търговски марки на САЩ (USPTO), е описан интерактивен умен пръстен. Това е смарт-пръстен, който може да работи в тандем с по-големи устройства, като смартфони например.

apple-smart-ring2

В описанието на новото изобретение, Apple казва, че то може да бъде снабдено с чувствителен на допир панел или сензорен екран, най-вероятно с тактилна обратна връзка, камери, биометрични сензори, както и микрофон за гласово управление. Освен това, пръстенът дори може да разпознава текст, който потребителя се опитва да “напише” чрез движение на китката.

Това всичко звучи много хубаво, но не трябва да забравяме, че е само патент, който не е гаранция за въплъщение и развитие в реален продукт. Често в такива случаи до търговско производство така и не се стига и перспективното на пръв поглед развитие завинаги остава в процес на патентоване. Въпреки това, тази заявка най-малкото говори за това, че в съзнанието на Apple, освен другите неща, има и умни пръстени. Документът дава обяснение на това, защо Apple смята този вид устройства за интересни, макар и без да дава ясен отговор на въпроса за това, каква ще е реалната полза от смарт-пръстените, произведени от Apple.

apple-smart-ring3

Използването на съществуващите сензорни устройства, както пише Apple, “може да бъдат обременително, неудобно или неефективно за изпълнение при определени задачи”. Авторите предполагат, че умният пръстен може да се окаже полезен в случаи, когато ръцете на потребителя са заети или пък няма възможност да се използва основното устройство в продължение на дълго време.