Chromecast Audio с възможност за възпроизвеждане на стрийминг музика предавана по Wi-Fi

chromecast-audioПродължаваме с темата за новите устройства от Google (Nexus 6P, Nexus 5X, обновеният Chromecast и Pixel C), като не може да не споменем и още едно устройство, носещо името Chromecast Audio, което представлява малък диск, който разширява възможностите на обикновените домашни аудио системи, добавяйки им Wi-Fi поддръжка. Цената на Chromecast Audio е $35.

По същество, Chromecast Audio се свързва чрез добрия стар “мини-жак”, превръщайки класическата висококачествена аудио-система в Bluetooth-високоговорители, възпроизвеждащи стрийминг музика, излъчена чрез Wi-Fi-мрежата. Потребителите могат да предават музика от такива услуги като Spotify, Google Play Music или Pandora. Всъщност, може да се използва всяко приложение с поддръжка на потоково възпроизвеждане на музика.

Както се предполагаше, Chromecast Audio ще поддържа многостаен режим за предаване на музика в дома, но тази възможност ще стане достъпна само в края на годината. Разбира се, за да се превърне къщата в една по-голяма аудио система с възможност за стрийминг аудио-възпроизвеждане има нужда от Chromecast Audio за всяка колона.

На пръв поглед Chromecast Audio може да звучи просто и удобно решение, но в някои случаи той ще бъде неефективен. Например, далеч не всеки високоговорител/усилвател е снабден с 3.5 мм аудио-жак, така че има вероятно да се наложи използването на различни преходници или адаптери. Освен това, подобно на своя предшественик, Chromecast Audio трябва да бъде свързан не само към източника на звука, но и към източник на захранване, така че в крайна сметка не може да се мине без допълнителни кабели.

Така или иначе, това е само началото и определено е нещо, което много от потребителите чакат отдавна. Що се отнася до Google, за компанията това е очевидна възможност да направи Chromecast неразделна част от хола.