Ревю на ноутбук ASUS Zenbook Pro UX501

asus-zenbook-pro-ux501-5

Миналата седмица ASUS представи новите си ноутбуци и таблети, но едно от най-възхитителните устройства – това е производителния Zenbook Pro UX501. На пръв поглед, моделът изглежда доста интересно: 4K-екран, аналогични на игровите ноутбуци характеристики и компактен за 15,6-инчов форм-фактор корпус. Цената на тестовия модел е $2000 и отговаря на неговите характеристики. С оглед на цената, подобно устройство трябва да бъде ако не идеално, то максимално близо до идеала в рамките на неговото позициониране. В днешното ни ревю сме решили да проверим именно това.

Комплект

Ноутбукът се предлага в стандартна кутия, заедно със своето захранване, адаптерите USB-Еthernet и miniDisplayPort-VGA, микрофибърна кърпичка и връзки за кабелите.

asus-zenbook-pro-ux501

Дизайн

В общи линии, дизайнът на Zenbook Pro може да се опише, като сходен в стила на линията Zenbook.

Ноутбукът се различава с изцяло металния си корпус, върху капака на който присъстват фирмените радиални бразди, а повърхността му е малко по-тъмна от останалите.

asus-zenbook-pro-ux501-1

Благодарение на дебелината от 21 мм, корпусът изглежда тънък за присъстващата хардуерна конфигурация, но ширината и височината може би могат още малко да се намалят.

Дисплей

Една от основните особености на Zenbook Pro – това е дисплеят. В нашия случай си имаме работа с почти максимално възможната конфигурация за ноутбук. В него е използвана матова 15,6-инчова IPS матрица с резолюция от 3840 на 2160 точки, осигуряваща плътност на изображението от 282 ppi.

asus-zenbook-pro-ux501-2

Яркостта варира от 21 до 336 кд/м2, а контрастът – 1:319. Естествено, че екранът е с максимални ъгли на видимост, а дисплей-пантата е със средна твърдост и дава възможност за лесното отваряне на ноутбука с една ръка. Максималният ъгъл на разкриване е среден, но в повечето случаи е достатъчен за комфортна работа.

ASUS твърдят, че дисплея осигурява 100% покритие на цветовото sRGB пространство, 72% на NTSC и 74% на Adobe RGB, а цветовата температура се определя в резултат на фабричното калибриране. Нашите измервания потвърждават официалните данни. Цветовият обхват е по-широк и удобен, а цветовата температура почти съвпада с показателите от 6500 К.

Хардуер и комуникации

Тестовият ноутбук е оборудван с 4-ядрения процесор Intel Core i7-4720HQ, работещ на честота от 2,6 Ghz, който е способен да се ускори до 3.6 Ghz в Turbo Boost режим. В процесора е вградено графичното ядро Intel HD Graphics 4600, присъства и дискретна графична карта NVIDIA GeForce GTX 960M с 2 GB GDDR5 памет.

Дисковата подсистема е представлявана от две устройства. SSD Micron M600 с обем 128 GB (MTFDDAV128MBF), който е свързан чрез М 2 конектор и се използва като системен дял, а твърдият диск е Hitachi Travelstar Z5K1000 (HTS541010A7E630) с обем 1 TB (5400 prm, 32 MB), изпълняващ ролята на хранилище за потребителските данни. Обемът на оперативната памет е 16 GB (2×8GB Samsung M471B1G73EB0-YK0 1600 Mhz), като един от модулите е запоен върху дънната платка.

Безжичните модули са представлявани от чипа Qualcomm AR9462, поддържащ стандартите Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (2,4 и 5 Ghz, до 300 Mbps) и Bluetooth 4.0. Към жичната мрежа, ноутбукът може да се свърже чрез USB Ethernet адаптер със скорост до 100 Mbit/s.

Време за работа

Различните модификации на Zenbook Pro имат вградена батерия с капацитет 60 W*h (четири клетки) или 96 W*h (шест клетки).

asus-zenbook-pro-ux501-3

По снимката на “вътрешностите” се вижда, че част от батерията (две клетки) са отстранени за монтажа на твърдия диск.

4K-екранът не е най-добрия (за момента), но оптимизацията на Windows 10 доведе до това, че в режим на минимално натоварване, Zenbook Pro работи три и половина, максимум – четири часа, докато при нормално натоварване, автономността е от порядъка на два часа.

Заключение

ASUS Zenbook Pro може заслужено да се счита за флагман на “масовите” Windows-ноутбуци. Той е красив с метален корпус, качествен екран, отлична производителност, сравнима с игровите модели – достойнствата на модела могат да се изброява дълго. Цената на устройството е оправдана от хардуерната конфигурация, тъй като ако търсим подобно устройство за сравнение, едва ли ще намерим.

Reviews

  • Дизайн10
  • Дисплей9
  • Хардуер9
  • Клавиатура и тъчпад9
  • Издръжливост на батерията6
  • 8.6

    Оценка