Как се прави QR Code

qr-code1Всеки е виждал QR кодове. На бутилките от различни напитки и други стоки, на различни плакати, в списания и т.н. Много от вас са се чудили как се създават QR кодове. Черно-белите се правят за секунди, много лесно. За целта трябва да влезете в сайт като goQR.me. Избирате си какво ще съдържа вашият QR Code въвеждате нужната информация и генерирате. Готово е. Лошото е, че всички тези Кодове изглеждат еднакви и скучни. Сега ще ви покажем как да си създадете QR Code, който да е цветен. Има възможност да включите ваше лого или друга картинка в него. Резултатите са зашеметяващи.

В този урок ще използваме QRHacker.com, за да покажем как да си направите QR код.

1. Отидете на уеб адреса QRHacker.com.

2. В лявата част на екрана, трябва да изберете какво ще има на кода. Нашия QR код ще има URL адрес. Налични са опции за текст, телефонен номер, виртуална визитна картичка, дори достъп до Wi-Fi мрежа. След като изберете какво ще правите, отдолу въведете нужната информация.

3. Натискате Generate. Вече имате създаден стандартен QR код. Ако той ви удовлетворява може да си го запазите без да го променяте.

qr-code

4. Приемаме, че това не е така и решаваме да си добавим Логото на компанията в него. От опциите в дясната страна на екрана натиснете на “Add my logo/photo”. След като сме избрали снимката и сте я поставили в кода по избрания от вас начин, тя ще се покаже в самия код.

5. Сега може да сменяте размера и позицията на логото, чрез бутоните под него и чрез влачене. От долу има лента, която показва дали кода ви е четим. Червеният цвят значи, че QR кодът не може да се прочете. Понякога проблема е в няколко милиметра. Поиграйте си докато намерите правилната позиция и размер.

6. Следващата стъпка е да поработим върху самия код. Нека направим и него по-атрактивен. Можем да променяме цвета му и да заобляме пискелите. Може също така да промените цвета на всеки пиксел, един по един чрез опцията Edit pixel by pixel.

От плъзгача Pixel Roundness избирате колко да са заоблени пикселите. От секцията Foreground можете да изберете Solid Color, чрез тази опция имате възможност да промените цвета на всички пиксели. Ако искате логото ви да не седи като картинка по средата, а да е самия QR code, премахнете го. Кликнете на опцията Photo и го задайте. След това трябва да преместите плъзгача opacity наляво с няколко секции, той се намира точно до избраната опция Photo, когато поставите прозрачност вашия QR код ще стане четим.

След няколко експеримента, могат да се получат много добри резултати. Успех.