Google официално се отказва от Chrome OS

Chrome OS и Android

Операционната система на Google – Chrome OS, официално излиза от употреба. Както може би знаете, тя се ползваше предимно за таблети, но явно от американската компания са преценили, че това е излишен разход на пари и решиха да “убият” своя продукт.

Причината за това действие не е обявена, но пък има информация, че ще станем свидетели на нова версия на Android, която ще включва най-доброто от Chrome OS, което може да се стори странно на някои потребители, но със сигурност ще се понрави на много други.

Целта на интернет гиганта е да създаде оптималната операционна система, която да не товари излишно устройствата и да бъде полезна за потребителите. Персоналните компютри, таблетите и мобилните телефони на Google, вече ще работят под Android, а ако вярваме на The Wall Street Journal, то до 2 години, единствената ОС за мобилни устройства ще бъде именно Android.

Очакванията са, че през 2016-а година, по време на Google I/O ще бъде представена новата версия на Android, която ще бъде с най-добрите екстри на Chrome OS. Друг е въпросът обаче, дали обединяването на двете платформи ще се окаже печеливш ход, тъй като има много хора, които не харесват Android и са готови да ползват всякакви алтернативи, дори и те да не са толкова удобни и функционални.

От The Wall Street Journal твърдят, че с това си действие от Google целят да осигурят достъп на всичките си потребители до Google Play, където пък вече можете да намерите над 1 млн. приложения. Другата причина за обединяването на Chrome OS и Android OS е, че по този начин корпорацията ще разпространява по-лесно своите онлайн услуги, като например YouTube. Разбира се, има и друга добра новина, а тя е, че към компанията ще бъдат привлечени нови програмисти, които най-вероятно ще увеличат броя на приложенията за различните мобилни устройства.