Ревю на Microsoft Surface Book

surface-book-review-0

За краткото си време като производител на хардуер, Microsoft наложи стандарта за всички  работещи под Windows устройства. Това се затвърди след излизането на Surface Pro 3, с което показа на света как трябва да се правят хибридни устройства. Сега Microsoft представя Surface Book като “най-добрия лаптоп”. Както таблетите Surface преди него, този лаптоп променя наложения стандарт за лаптоп. Със своя 13.5 инча дисплей, със съотношение 3:2, и своята “dynamic fulcrum”, на света няма друго устройство като Surface Book.

Дизайн

От поставката за екрана до мястото за поставяне на ръцете и тъч-пада, Surface Book е една плоска повърхност. Задният капак на екрана е също една магнезиева плоскост, допълнително украсена с огледалното лого на Microsoft в центъра и задната камера. За разлика от други подобни устройства екранът и основата имат еднаква дебелина и тегло. По средата има свързваща повърхност наречена от Microsoft “dynamic fulcrum”. Тази повърхност е ключът към работата на устройството. Вместо да се затваря, както на останалите лаптопи, тази повърхност за закрепване на екрана се навива, оставяйки видима празнина между екрана и клавиатурата, когато е затворен. При отваряне се развива и удължава повърхността на основата и допълнително укрепва мястото за поставяне на екрана. Въпреки, че поставянето на екрана към клавиатурата е лесно, не може двете части случайно да се разделят. Самата клавиатура предлага 1.6мм движение на бутоните. Тракпадът е също толкова приятен за използване със своя огледален гланц.

surface-book-review-2

Технически характеристики

Тестовият лаптоп е задвижван от двуядрен Intel Core i5-6300U с тактова честота 2.4GHz и 3MB кеш, а при Turbo Boost достига до честота 3GHz и 8BG RAM. Вградената в процесора Intel HD graphics 520, заедно с допълнителната 1GB Nvidia GeForce с GDDR5 памет, показват доста добри резултати и производителност при различни тестове и натоварване. За съхранението на данните е добавен 256GB PCIe3.0 SSD. За връзка с допълнителни устройства лаптопът е снабден с 2 USB 3.0, мини DisplayPort, SD четец на карти памет и мини комбиниран слушалки/микрофон жак. За безжично свързване лаптопът има 802.11ac 2×2 MIMO Wi-Fi и Bluetooth 4.0 LE. Двете камери, предната 5MP и задната 8MP, са с резолюция 1080p HD. За съжаление Surface Book отстъпва по отношение на озвучаването си – липсва дълбочина и бас.

Дисплей

Със своя 3000х2000 пикселов дисплей, Surface Book предлага много по-ясна картина от всеки лаптоп в класа му. Няма да видите разделение между пикселите, защото са много малки и Windows 10 прекрасно работи на 200% увеличение на картината. В допълнение към дисплея има и Surface Pen, с който може да използвате устройството като таблет за рисуване с невероятна точност и усещане все едно се рисува върху истинска хартия.

surface-book-review-3

Батерия

Животът на батерията е едновременно доста добър и разочароващ. Докато от Microsoft обещават 12 часа продължителна употреба, най-доброто постижение е 7 часа и 39 минути. Колкото до използването само на таблета, той издържа до 4 часа.

Заключение

Дори да премахнете способността на екрана да се отделя от подложката, Surface Pen, спретнатата “dynamic fulcrum” повърхност и всичко, което прави този лаптоп уникален, ще имате чудесно устройство. Под всичките изящни инженерни решения по външния вид, Surface Book по нищо не отстъпва на никой конкурент що се отнася до производителност и лекота на използване. Ако искате лаптоп, който изпъква, то това е вашият избор.

Reviews

  • Дизайн10
  • Дисплей10
  • Хардуер9
  • Клавиатура и тъчпад10
  • Издръжливост на батерията8
  • 9.4

    Оценка