Ревю на лаптоп Apple MacBook Pro

review-apple-macbook-pro-2

В последната година Apple наблегна на производството на по-мощни и надеждни устройства в класовете на мобилните телефони и таблети, а серията от мобилни компютри остана сякаш на заден план с единствено подобряване на процесорите и паметта на лаптопите си. Тази практика спира с появата на новия модел MacBook Pro за 2016г. Благодарение на познатия дизайн и добри характеристики, той е желано обновяване за феновете на марката.

Дизайн

Новият MacBook Pro е ясно надграждане на моделите от предишното поколение, но на пръв поглед прилича много на най-новия 12 инчов Apple MacBook. Както малкия си брат новият лаптоп има изцяло алуминиево шаси, което има разновидности в сребристо и тъмно сиво, новост в Pro серията. Сходствата продължават с наличието на метално лого на мястото на запазения символ на марката – ябълката. Клавиатурата е следващата прилика между двата модела – същите плоски бутони, а малко по-големият Force Touch стъклен тъчпад е точно такъв, какъвто трябва да е. Най-значимата разлика между моделите обаче е много лесно забележима – наличието на Touch Bar. Това е лента, с помощта на която може да променяте различни настройки в зависимост от използваната програма. Друга промяна е теглото, тазгодишният модел е почти на половина на теглото на предишния модел. Най-драстичната промяна обаче е при наличните портове за връзка- тук липсват HDMi и DisplayPort, в модела присъства само четири Thunderbolt 3 порта.

review-apple-macbook-pro-1

Дисплей

Познатият Retina дисплей е наличен и в тазгодишния Apple MacBook Pro като за 13.3 инчовия модел е с резолюция от 2,560 x 1,600 пиксела, а за 15.4 инчовия – 2,880 x 1,800 пиксела. Промяната е видима в яркостта на екрана – тя е повишена с 67% с рейтинг на осветяване от 500 nits. От компанията обещават и по-висок контраст и 25% по-широк цветен спектър, който включва P3 цветното пространство, а това е важна характеристика за фотографи и други професионалисти. Вторият дисплей – Touch Bar – е с резолюция от 2,170 x 60 пиксела и предлага Touch ID сензор за отпечатъци, заедно с възможността да показва милиони цветове.

Технически характеристики

За новото си попълнение в Apple MacBook Pro серията от компанията производител са избрали шесто, вместо седмо, поколение Kaby Lake Intel процесори. Идеята зад това решение е, че по-мощните процесори от новото поколение, които ще са нужни за новите лаптопи на Apple, още не са налични. От компанията твърдят, че дори с това поколение процесори ще има до 130% по-бърз графичен ускорител. Относно скоростите на на запис и четене на SSD дисковете са съответно 3.1GB за секунда при четене и 2.1GB за секунда при запис. За съжаление производителността при игри не е зашеметяваща в предвид конкурентните гейминг лаптопи, но остава задоволителна с 40 FPS средно при някои от най-тежките игри.

review-apple-macbook-pro-3

Батерия

Apple обещава за двата си модела 13 и 15 инчовите Apple MacBook Pro до 10 часа работа на батерия като няма значение дали е сърфиране в мрежата или възпроизвеждане на видео чрез iTunes. След тестове обаче 13 инчовият модел лаптоп издържа около 7-8 часа, а при 15 инчовия модел производителността е около 9-10 часа при видео възпроизвеждане.

Заключение

В случай, че сте фен на марката и използвате активно лаптоп Apple MacBook, то вероятно ще намерите новия модел за желано подобрение. Въпреки че има някои сфери, в които може да се наблегне повече, той успява да затвърди позицията на компанията относно внасянето на нови допълнение към остарелия дизайн и функции на устройствата.

Reviews

  • Дизайн10
  • Дисплей10
  • Хардуер9
  • Клавиатура и тъчпад9
  • Издръжливост на батерията10
  • 9.6

    Оценка