Как да пазаруваме безопасно онлайн

how-to-stay-safe-online-shoppingС наближаването на дни на големи намаления на всякакви продукти, повечето потребители избират пазаруването онлайн, вместо реденето с часове на опашка. Това обаче е добре дошла възможност за кибер престъпниците да си присвоят част от спестяванията на всеки. Повечето потребители не поддържат своите антивирусни пакети обновени до последна версия, което е предпоставка за сериозни проблеми. Има и една група от потребители, които не използват никакви антивирусни или защитни стени на своите устройства. Понякога най-базовите мерки, които трябва да предприемем за собствената си защита, са именно тези, които най-лесно пропускаме. В този урок ще Ви дадем няколко съвета за запазване на своята сигурност в случай, че предпочетете да пазарувате посредством онлайн услугите на повечето магазини.

Как да пазаруваме безопасно онлайн

1. Никога не следвайте връзки, които са изпратени посредством имейл. Съобщението получено по електронната поща може да изглежда като истинско от някой от разпространителите на дадена стока, но може и да е опитен фишър, който да се цели във вашите лични данни. За това съветът ни е да пазарувате директно от сайтовете на производителите или разпространителите и да се свързвате с тях посредством тези сайтове.

2. Не следвайте връзки, които твърдят, че са от вашата банка и предлагат да въведете своите кредитни данни под предтекст, че трябва да се промени паролата. Ако не сте заявили изрично това , то тогава е нужно да избегнете това съобщение или да се свържете с вашата банка, за да удостоверите ставащото с вашите данни.

3. Използвайте само утвърдени системи за плащане за онлайн пазаруване. Ако не използвате някой от тях, подсигурете защитата на своята банкова карта срещу измами и кражби.

4. Проверявайте своя баланс, за да се подсигурите, че сте таксувани само за стойността на вещите, които сте пазарували и нищо повече.

5. В случай на измама се свържете моментално с вашата банка. Честа практика е първоначално изтеглянето на малка сума и ако тя не бъде забелязана, последващата транзакция е доста по-голяма.

6. Поддържайте защитата на своя компютър на високо ниво. Вложете средства в доказана марка антивирусен пакет, който да включва антивирусна, антифишинг, антиспам защити заедно със защитна стена. На пазара в момента има доста такива предложения, които варират в своите параметри, услуги и ниво на сигурност. Изберете най-удобния за вас пакет.

Приятно и безопасно пазаруване.