Ревю на компютър HP Omen X Desktop

HP е компания, за която не е трудно да привлече все повече и повече потребители в различните категории. С новото си предложение HP Omen X Desktop тя цели да затвърди своите позиции и в пазара на гейминг продуктите. Докато съперниците на компанията са избрали намаляване на физическите размери на новите си продукти, HP са избрали точно обратната стратегия – да направят възможно най-лесно добавянето на хардуер в системата като увеличат размерите. В същото време системата в базовата си конфигурация привлича със своята възможност за игра при най-високи настройки на всяка игра, както и улесненото поставяне на нови хардуерни компоненти без нужда от почти никакви инструменти.

Дизайн

Виждали сме много компютърни кутии във формата на перфектен куб, но Omen X Desktop се извисява над всички тях с това, че е поставен на единия си ъгъл като придобива формата на диамантен гигант. Нещото, което е наистина смайващо е широчината на този ъгъл – едва два сантиметра. Може да изглежда все едно ще се претърколи, но две метални подпори подсигуряват невъзможността за това. Физическите размери на машината също са умопомрачителни. Масата на Omen X Desktop варира според конфигурацията от 20 до почти 30 килограма. Останалите размери също са внушителни – 504х405х515мм. Въпреки тези размери обаче компютърът на HP залага на минималистичния и сериозен външен вид. Външният цвят е черен мат, а всички портове и системни светлини са с определен оттенък на Pantone 185 червен цвят, което допринася за допълнителен визуален ефект. На страните са поставени RGB светлинни зони, които могат да се програмират за светене във всеки цвят.

Характеристики

За задвижването на този звяр отговаря четириядреният Intel Core i7-6700K с честота 4GHz заедно с 16GB DDR4 РАМ памет. За видео поддръжката е поставена Nvidia GTX 1080 Founders Edition за тежки задачи и Intel HD Graphics 530, когато не е необходима много графична мощ. За данни са поставени 2TB Хард диск и 256GB PCIe NVMe M.2 SSD диск. Има възможност за свързване с безжична мрежа благодарение на своята Wi-Fi 802.11ac (2×2) карта. Останалите портове са 8бр. USB 3.0, 2бр USB-C 3.1 мрежов порт и т.н.

Ъпгрейд

Както предишни предложения на пазара формата на Omen X Desktop спомага за по-доброто охлаждане на машината. Въздухът циркулира от всички страни на кутията. За допълнително охлаждане вътрешността е разделена на три отделни прегради – една за главните компоненти, втора за захранването и последната за дисковете и hot-swap местата. Именно това разделение е причината за големите размери на компютъра. HP са проектирали Omen X Desktop с максимална възможност за ъпгрейд, затова има доста място за добавяне на втора видео карта, 360мм охладител на горната част и разбира се лесен достъп до дисковете. Видът на дънната платка за съжаление е Micro ATX, което прави поставянето на трета видео карта неизпълнимо начинание. Най-добрата новина обаче е, че за всичко, което се прави в кутията, не е нужен никакъв инструмент.

Заключение

HP искат да навлезнат шумно в гейминг пазара със своя най-добър компютър до момента. За съжаление огромните размери ще направят тази конфигурация нежелана за повечето потребители. А цената ще откаже и тези, които разполагат с ограничен бюджет. Но нека не се заблуждаваме, в цената на Omen X Desktop има много повече стойност. Прекрасен дизайн, качество на изработка и безпогрешно внимание към детайлите.