Как да предпазим своя MacBook от прегряване

Както всеки лаптоп и MacBook не е изключение от започването на прегряване с течение на времето. Всеки потребител, който притежава такъв модел лаптоп, е забелязал, че охлаждащите вентилатори започват да стават по-шумни и цялостната температура се увеличава. За този проблем има няколко причини, които за щастие са много лесно отстраними. Ако и вие притежавате MacBook този урок ще Ви покаже какви са най-честите причини за прегряване и как да се справите с тях.

Използвайте Chrome по-малко

По думите на Apple всяка програма, която не е проектирана от тях може да причини увеличаване на работната температура на устройството. Когато процесора на MacBook работи непрестанно неговият охлаждащ вентилатор започва да работи на високи обороти, за да разсее топлината. За да видите кои приложения използват най-много ресурси отворете Activity Monitor и изберете раздела, който касае процесора. В най-честия случай една от програмите, които оглавяват списъка, е Google Chrome, което е сходно с работата на Safari под различна операционна система от MacOS.

Не използвайте прекалено много раздели в браузъра

Независимо какъв е вашият избор на интернет браузър, колкото повече раздели използвате едновременно, толкова повече системни ресурси се използват. Затворете или запаметете тези от тях, които не използвате постоянно, за да намалите натоварването. Chrome например има доста лесен инструмент, който показва колко ресурси използва всеки раздел. Активирането му е доста лесно – изберете трите точки в горния десен ъгъл на браузъра и от падащото меню изберете “Още инструменти”, а в това меню активирайте “Мениджър на задачите”.

Тествайте вентилаторите

Причина за прегряване може да е проблем в самия вентилатор. За щастие във всеки MacBook е вграден инструменти за диагностика на хардуера. За да получите достъп до тях е нужно да включите своето устройство към електрическата мрежа и да премахнете всички периферни устройства. Рестартирайте лаптопа и задръжте клавиша “D”, за да стартирате инструментите. Следвайте инструкциите на екрана и активирайте теста на хардуера. Обикновено е няколко минути, но при желание може да се активира и удължен тест.

Почистете своя MacBook

Понякога е нужно да се направи по-задълбочен поглед към проблема с прегряването. Разбира се ако не се чувствате компетентни, за да отворите своето устройство за почистване, добра идея е да се доверите на сервиз. Най-лесно почистването става след като е премахнат долният капак на лаптопа. Това е сравнително лесно, тъй като той е захванат от няколко винта, които трябва да се премахнат. Изчистването се извършва с компресиран въздух, с който се изчистват всички отвори за по-добра циркулация на въздуха.

Използвайте последна версия на операционната си система

Apple издава нова версия на MacOS заедно с приложения като безплатни обновявания, затова няма причина за използването на последната версия на системата. Всяка нова версия има подобрения в производителността и сигурността.