Ревю на Google Daydream View VR

review-daydream-view-vr-2

Беше само въпрос на време преди Google да се заеме сериозно с виртуалната реалност след своя Cardboard проект. На лице вече е Daydream View – първото преносимо устройство за виртуална реалност на компанията. Голямата разлика със сходните продукти на конкурентите е ниската цена ($79) и възможността му да работи с различни Android телефони, които поддържат Google Daydream платформата. Друг плюс е удобният дизайн – изработено е от плат вместо пластмаса.

Дизайн

В момента на пазара има много видове мобилни устройства за виртуална реалност, което прави отличаването на нов продукт доста трудно. По всичко личи обаче, че Google Daydream View може да постигне това. Както става ясно от предложенията на пазара всичко, от което има нужда едно подобно устройство е удобен начин за поставяне на телефона пред очите и лещи, които да променят фокуса на екрана. В Daydream виждаме тази формула малко променена – наличието на плат. Може да странно на пръв поглед, но има смисъл в това решение. Преносимите поставки за виртуална реалност се носят на главата и усещането от плата е доста по-приемливо от твърдата пластмаса.

review-daydream-view-vr-3

Удобство при работа

Свързването на телефон към Google Daydream View е възможно най-опростеното предложение на пазара. Всичко се свежда до отваряне на предния капак, поставяне на телефона с дисплея към лещите и след това затваряне посредством еластичната лента отгоре. На пръв поглед изглежда ненадеждно, но е доста здраво. След това единствено трябва да се затегне лентата и да се постави на главата на потребителя. Вместо самозалепващи се ленти Google са заложили на плътна лента, наподобяваща тази на лента за глава. Най-хубавото е, че може да се премахне плата, за да бъде изпран.

Контролер

Друг начин, по който Google цели да различи Daydream View от останалите е контролерът. С него може да се контролира интерфейса, да се играе на игри и да се борави с приложения, а сетивността при движение е доста точна. Самият контролер е с опростен дизайн – тъчпад на горната част, бутон за приложения в средата, Home бутон в долната част и бутони за контрол на звука отстрани, което го прави много удобен за употреба без да се вижда. Зарежда се посредством USB-C, което е доста добре, тъй като и самото устройство ще се зарежда по този начин.

review-daydream-view-vr-4

Съвместими телефони

За момента единствените телефони, които могат да задвижат Google Daydream View са Google Pixel и Pixel XL. Други производители работят по свои предложения, но все още няма налични на пазара. По сведения от Google телефоните за Daydream ще предлагат висока резолюция, най-вероятно с технологията AMOLED, тъй като виртуалната реалност работи най-добре при нея, сензори с висока сетивност и бързи процесори за безпроблемни движения. ПО въпроса за дисплеите – колкото повече пиксели могат да се показват, толкова по-приятно е изживяването от виртуалната реалност.

Заключение

Въпреки че Google Daydream View не променя мобилната виртуална реалност, устройството е солидна първа стъпка за компанията. И тя е идеална за стартиране на нещо ново в тази сфера. Успехът на платформата обаче зависи изцяло от желанието на производителите да създават съвместими телефони и потребителите да пристъпят към нея.