Ревю на AIO компютър Microsoft Surface Studio

review-microsoft-surface-studio-1

През тази година видяхме множество устройства, които изненадаха с дизайн и характеристики. Поредното такова устройство е дело на гиганта Microsoft – Surface Studio. С него компанията цели да положи нов стандарт в производството на AIO (All In One) компютрите и да се съревновава с ожесточената конкуренция на този пазар. Microsoft Surface Studio е големият брат на хибридните лаптопи от серията Surface. И въпреки че изглежда като обикновен AIO, този компютър има и много с какво да плени и най-взискателните потребители.

Дизайн

Още при пръв поглед се вижда, че Microsoft Surface Studio е невероятен AIO компютър. Акцентът е върху огромния 28 инчов екран, който е свързан към малката алуминиева база с две хромирани стойки. Но това, което е наистина интересно в дизайна, не е видимо на пръв поглед. Хромираните стойки например притежават механизъм с 80 пружини, което прави местенето на огромния дисплей нагоре и надолу без никакво усилие и отразяват околната среда до такава степен, че почти стават невидими. Алуминият, който е използван за направата на страните на компютъра е изгладен и приятен на допир. Отпред има налична камера за видео разговори и инфрачервен скенер за ползване на Windows Hello. Отстрани се намират бутоните за звука и включване.

review-microsoft-surface-studio-2

Дисплей

Дисплеят на Microsoft Surface Studio е с големина 28 инча и поддържа резолюция от 4,500 x 3,000 пиксела или 63% повече от 4К. Той е един от най-ярките и ясни дисплеи на пазара в момента. Каквото и да се изобразява на него изглежда великолепно. Съотношението му 3:2 е малко странен сред множеството широкоекранни предложения, но самият дисплей е с едва 12.5мм дебелина и е трудно да се види отстрани. За боравещите със снимки и видео способността за превключване между SRGB и по-широкия DCI-P3 цветен спектър е добре дошла. Казано по друг начин това позволява изобразяването на повече цветове. И тъй като е подкрепен от Digital Cinema Initiatives (DCI) стандарт е особено полезен при работа с видео. Обикновените потребители ще забележат доста по-наситени цветове в сравнение с други дисплеи.

Surface Dial

По външния си вид Surface Dial е нещо различно. Вече сме виждали много клавиатури, мишки, тъч дисплеи и дори писалки, но това е допълнение специално за художници. ОТ доста време има предложения предназначени за този тип работа. Surface Dial опростява нещата. Той представлява малък цилиндър, който прилича на бутон от стари аудио уредби. Със завъртане може да се контролира увеличаване на звука или мащаб на снимка. Най-доброто приложение е поставянето му върху екрана на Microsoft Surface Studio, с което се появява пръстен с различни настройки.

review-microsoft-surface-studio-3

Характеристики

За задвижването на Microsoft Surface Studio се грижи 2.7GHz Core i7 6820HQ процесор заедно с 32GM РАМ памет. Хибриден диск, който се състои от 120GB SSD и 2TB HDD, е предвиден за данни, а графичното обезпечение е поверено на NVIDIA GTX 980M с 4GB РАМ. Както може да се предположи това е едно доста мощно устройство. С него без проблем може да се сърфира в много раздели на браузъра заедно с 4К възпроизвеждане например. Поради наличието на графична карта за лаптоп компютъра не се представя на същото ниво като конфигурации използващи десктоп модела на картата.

Заключение

Microsoft Surface Studio е едновременно познат и различен. Подтиква ни да работим по стандартен начин, но и дава нови възможности за продуктивност. Безспорно това устройство се цели високо в пазар, в който вече масово се използват устройства на други компании, а и целенасочеността му към обработващите снимки и видео също ще има силна конкуренция.