Ревю на конзола NES Classic Edition

review-nes-classic-edition-2

В далечното минало всеки притежаваше конзола на Nintendo, пред която е прекарал многобройни часове на забавление. За съжаление в днешни дни не можеше да видим подобно предложение сред многобройните предложения на конкуренцията. Но желанието на феновете съвпадна с желанието на компанията да се завърне на пазара. Именно това е NES Classic Edition – малко закъснелият отговор на Nintendo за утоляване на глада на потребителите. За разлика от конкурентните си конзоли, които използват емулатори за игрите, при това не особено добри в това си начинание, Classic успява да върне надеждата на всеки, който е притежавал първата конзола. Не само че предлага голяма колекция от популярните и оригинални игри, конзолата ги предоставя във висока резолюция чрез HDMI.

Дизайн

Малката конзола изглежда досущ като сивата кутия, която Nintendo издадоха преди десетилетия, само че е доста по-малка по размер. NES Classic Edition се описва с една дума – малка. В най-широката си част тя е едва милиметри по-голяма от собствения си контролер, но вярна на дизайна, който е вдъхновил устройството. Същите хоризонтални каналчета преминават през горната страна на шасито и завършват при два порта за контролери, които са на същото място, както преди. Отляво се намира познатата червена светлина заедно с бутоните за включване и ресетване, които отново навяват спомени. На задната страна се намират HDMI порта и micro-USB за захранване. На пръв поглед NES Classic е точно копие на оригинала, но заради модернизирането са направени някои козметични промени. Вместо оригиналните портове за контролери в конзолата има възможност да използва Wii Classic контролери. Безспорно удоволствието от това устройство се крие в малките детайли.

review-nes-classic-edition-1

Характеристики

NES Classic Edition зарежда за по-малко от пет секунди и представя на потребителя с едно от най-лесните за използване меню, което компанията някога е правила. Самото меню представлява хоризонтален списък на 30 от най-известните игри на системата – подредени по азбучен ред в списъка се намират игри от Balloon Fight до Zelda II: Adventure of Link. Натискайки бутона Select на контролера ще промени подредбата според издател, заглавие, наскоро играни и дата на издаване. Играта стартира след натискането на бутона Start на желаната игра.

Игра

Играта на класически Nintendo игри на малката конзола е повече от задоволително. Ако сте играли NES на официален хардуер не се виждали игрите да изглеждат толкова добре. Сложните модели и сенки, които се замъгляват от старите CRT телевизори, изпъкват с детайл през HDMI връзката на NES Classic Edition. Висококачествената емулация на конзолата показва, че компанията подхожда сериозно към архива от стари игри. В случай, че на потребителя не му допадат изчистените пиксели, конзолата предлага и други два режима, които се сменят посредством натискането на бутона Reset на конзолата. След това се предлагат възможните режими на изобразяване – Pixel perfect, който показва игрите в стандартната им резолюция, по-широкия, но все така ярък 4:3 режим и режим с CRT филтър, който предлага замъгляването на старите телевизори. Въпреки че последният режим прави игрите да изглеждат по-зле, това ги прави някак достоверни.

review-nes-classic-edition-4

Контролери

NES Classic Edition е почти перфектна и един от недостатъците се изразява в контролерите. Те са точно като оригиналните, но дължината на свързващия кабел е твърде малка и пречи да се използва от удобна далечина. Това е проблем, с който ще се сблъска всеки, който използва модерен телевизор. Въпреки това в има умисъл и той е липсата на бутон за стартиране на менюто върху контролера. Това означава, че играчът трябва да е близо до Reset бутона на конзолата по всяко време.

Заключение

NES Classic Edition е всичко, което обеща да бъде – умалена версия на игровата система на Nintendo допълнена от 30 фантастични игри, чудесна емулация и повече от достатъчна носталгия да задоволи всеки, който е израснал през 90те години на миналия век.