Ретро: Yu-Gi-Oh! Power of Chaos: Joey the Passion

yu-gi-oh-joey-the-passion2

Една култова игра, играна и до днес. Всъщност играта е създадена на базата на  правилата и случващото се в анимето Yu-Gi-Oh!. Да, това първоначално е било само  анимационно филмче, но става толкова популярно че години наред се правят игри по  това аниме.

yu-gi-oh-joey-the-passion10

Спомням си колко време прекарвах в интернет клуба до нас, само за да отключа и да видя  някоя нова карта, а когато след тежък дуел игран 15-20 минути спечеля повтаряща се  карта… А с какъв кеф изричах думите Let’s duel когато играех с реални карти. За малчуганите  които не са играли играта, израза Let’s duel звучеше преди започването на всеки  дуел.

yu-gi-oh-joey-the-passion5

Това не е единствената игра на Yu-Gi-Oh която се появяви и се играеше дълго време в  гейм клубовете, нейни подгласници са: Power of Chaos: Yugi the Destiny и Power of  Chaos: Kaiba the Revenge. Най-популярната версия сред трите обаче си остава Joey the  Passion. Като и до ден днешен играта се играе онлайн. Може би точно тази поредица  успя да изпъкне заради качеството на мултиплейър дуелите които предлага, почти не се  сещам момент в който онлайн дуел да е прекъсвал заради бъг в самата игра.

Ако желаете да играете срещу реални играчи ви препоръчвам програмата GameRanger.  Създавате си акаунт, инсталирате си играта, намирате си противник и дуелите могат да  започнат. Без допълнителни уговорки като едно време в Hamachi (хората които са  играли чрез програмата знаят за какво говоря). Единственото което трябва да  направите е да изберете от програмата, жанр на игри, в случая Strategy. След което  намирате създадените игри Yu-Gi-Oh! два клика върху играта с избрания от вас  противник и дуела започва.

История на играта

Играта излиза на 2 Юли 2004 година, а за европа през 24 септември същата година, в  България тази игра идва малко по-късно. Игрите за които споменах по-горе излизат  по-рано. Версията в която се дуелирате срещу Yugi излиза през 2003г. а срещу Kaiba  2004г. няколко месеца по-рано от Joey the passion. И трите игри са произведени от  компанията Konami. Това не са първите игри по анимето, първата игра се появява през  1998г. и се казва Yu-Gi-Oh! Monster Capsule: Breed & Battle, тя е за playstation и е  производство отново на Konami. В действителност главната компания която прави игрите  е Konami, а създадени игри от други производители по това аниме почти липсват.

Геймплей

Геймплея е стандартен, тип игра на карти. Изцяло е 2D като 3D анимации липсват.

yu-gi-oh-joey-the-passion3

В  самото начално меню ще може да избирате между OPTIONS (настройки на играта) DECK CONSTRUCTION (построяване на тесте или  създаване на тесте) DUEL MODE (опция за стартиране на дуел), както и CARD LIST чрез  избирането на тази опция може да видите всички оставащи ви карти които трябва да  отключите както и тези които вече притежавате. Няма да ви описвам останалите менюта  понеже статия ще стане прекалено дълга.

Какво представлява играта Joey the passion

За да проведете един дуел ще трябва да създадете свое тесте от 40 до 80 карти. Това  тесте може да съдържа чудовища, магически карти (Spell Cards), и трап карти (Trap  cards) без значение тяхната бройка. Може например да си направите тесте от 80 карти,  което да съдържа 50 магически карти 10 трап карти и 20 чудовища.

В старта на дуела всеки играч тегли по 5 карти, а този който е наред изтегля още 1.
Всеки играч разполага с по 8000 жизнени точки, а когато ги загуби дуела приключва и  съответно го губи. В играта има гробище където отиват вашите магически и трап карти  след като сте ги използвали или чудовищата които са унищожени. Полетата по които  може да поставяте карти са 10 на брой, 5 зони за чудовища и 5 за магически и трап  карти. Има два режима в които може да се играе едно чудовище, режимите са защитен и  атакуващ. Силата на чудовището се определя по точките, тях може да видите на  картата, като всяко чудовище има атакуващи и защитни точки.

yu-gi-oh-joey-the-passion9

Trap картите могат да се активират когато противника ви извърши дадено действие или  картата е престояла поне 1 ход на игрището. Магическите карти пък могат да се играят  единствено през вашия собствен ход, стига условията в играта да позволяват  изиграването на тази магическа карта.

Ако искате да призовете по-силно чудовище с повече звезди ще се наложи да жертвате 1  или 2 чудовища от вашето поле за да го вкарате в игра. Освен обикновените чудовища,   има и чудовища с ефекти, тези ефекти се активират след унищожаването на картата или  когато е в защитен режим и бъде атакувана. Това не са единствените чудовища в joey  the passion, има чудовища които се полимеризират и ритуални. За да призовете  полимеризирно чудовище, ще трябва да държите в ръка 2 от чудовищата които изисква  вашата карта, както и картата полимеризация. Целия процес представлява съединяване  на 2 по-слаби чудовища в 1 силно. На полето има и зона в която се намират вашите  чудовища за полимеризирaне. Ритуалните чудовища се призовават отново чрез  използването на магическа ритуална карта като Black Illusion Ritual.

yu-gi-oh-joey-the-passion7

Отнемането на точки става по три начина. Единия, когато атакувате противниково  чудовище което се намира в атакуващ режим, и вашето чудовище е с повече атакуващи  точки, разликата между точките на двете чудовища се отнема от жизнените точки на  противника. Втория е когато противника ви няма чудовища на бойното поле, вие  получавате правото да атакувате директно жизнените му точки. А третия начин е чрез  използването на трап или магически карти.

Започнаха ли да ви се възвръщат спомените за тази прекрасна игра от поредицата Yu-Gi-Oh, Joey the Passion. Лично аз говоря за играта винаги с усмивка на лице,  свързвайки я с една част от моето детство, макар че по това време бях вече едно  пораснало дете.

Ако има хора които не са играли тази игра, препоръчвам ви я. За игра с карти се  изисква изключително много мислене, един грешен ход може да промени играта и да  загубите дуела.