Qualcomm с нова технология при камерите

qualcomm-mimic-human-eyesУстойствата с две камери могат да бъдат видяни от много производители – LG, Huawei, HTC и скоро iPhone 7 Plus. Списъкът с телефоните ще се удължава ако производителят на чипове Qualcomm получи място в разработването на тази технология. Инженерните лаборатории на Qualcomm са разработили технология за две камери, която има за цел да наподобява свойствата на човешкото око.

Окото съдържа два вида клетки, едните са доста добри при разпознаване на цветовете, но не реагират добре при ниска осветеност, а другите се справят добре при ниска светлина, но не са пригодени за улавяне на цветове. Именно това е идеята зад Clear Sight технологията на Qualcomm. Тя включва два модула на камери с еднаква дължина на фокус, но с отделни лещи и сензори. Има цветен сензор и черно-бял сензор. Последният трябва да доставя по-добър контраст и добри снимки при ниска осветеност, както и подобрено цялостно качество на заснемане.

Същият принцип съществува в Huawei P9. Китайският производител използва черно-бяла и цветна камери и ги комбинира в едно. Процесорът за снимки Spectra на Qualcomm обединява двата образа в една крайна снимка и е предназначен за процесорите Snapdragon 820 и 821. На пазара вече има доста телефони, които използват Snapdragon 820, а Snapdragon 821 тепърва започва да се появява в телефони като Asus Zenfone 3 Deluxe. Различното е това, че Qualcomm прави по-лесно произвеждането на телефони с две камери като не оставя всичко да се прави само от инженерите на компанията производител.