Как да подобрим GPS в Android

how-to-speed-up-gps-androidGlobal Positioning System или GPS е много стойностна добавка към всяко устройство. Той може да работи с Google Maps и други програми за сателитна навигация на пътуване, да служи за следене на разстояния при пробег или за ловене на покемони чрез играта Pokemon Go. Никак не е приятно GPS сигналът да е бавен и ненадежден особено в моменти, когато е наистина нужен. В този урок ще Ви покажем как да преодолеете някои от проблемите възникващи при използването на GPS в Android.

Удостоверете достъп до местоположението си

Едно то първите неща, които трябва да подсигурите е разрешен достъп до използване на GPS сателитите от всяко приложение. В случай, че инсталирате ново приложение за пръв път, тогава ще бъдете помолени за разрешаване на достъпа до данните за местоположението Ви. В повечето случаи ще бъде отворен нов екран с възможност за потвърждаване или не на това искане. В случай, че приложението е вече инсталирано трябва да отворите настройките на приложението и да активирате достъпа.

Използване на висока точност

Работата на GPS в устройствата се свързва с различни настройки, касаещи точността и използваната мощност при работа. Ако имате нужда от най-добрия сигнал трябва да активирате режима на висока точност, но имайте в предвид, че това ще изтощи много по-бързо батерията Ви. Активирането става лесно. Отворете Настойки и потърсете за Местоположение. Изберете категорията и потърсете за Режим. Щом го активирате ще видите три възможности – Висока Точност, Запазване на батерията и използване само на GPS устройството.

Използвайте приложение за GPS

В магазина за приложения на Android има много голям брой приложения, които да подобряват вашия сигнал. Най-известното е GPS Status & Toolbox by MobiWIA, което в базовата си версия е безплатно, докато Pro версията е малко над $1. Даваме за пример именно това приложение заради неговата функция за изтегляне на A-GPS XTRA данни. Именно тя подобрява цялостно вашия GPS.