Microsoft ще спира своите телефони Lumia

microsft-stops-lumiaВ сряда компютърния гигант заяви своето намерение да продаде своето производство на телефони с ниски параметри, за 350 милона долара, на част от производството на китайския Foxconn и финска компания, с което се цели възраждането на марката Nokia. Въпреки че Microsoft закупи производството на Nokia през 2014г. за 7.2 милиарда долара. Интересна част от изказването на компанията беше относно Lumia телефоните. По техни думи поддръжката на съществуващите вече телефони ще продължи, заедно с Windows Mobile 10 и партниращите устройства. Но нищо не бе споменато за предстоящи нови телефони, което подсказва за края на продуктовата гама Lumia, която започна като флагман на Nokia.

Вземайки в предвид дългата история от провали, започваща от Nokia, отказването от Lumia може да е добър ход. Microsoft има лошо представяне при телефоните със само 1.1% от всички телефони по света използващи Windows 10, което подпомага твърдението, че е по-добре да остави този бизнес.

В други области Microsoft има много причини за радост. HoloLens е интересен подход към виртуалната реалност и едно от малкото интересни такива на пазара. Surface Pro гамата от хибридни таблети е повече от успешна, а работата на компанията с изкуствен интелект и чатботове също е обещаваща. И всичко това е вън от пазара на телефони, където конкуренцията е смазваща.

Все още обаче остават предположения за Surface телефон, с който да допълни гамата си от таблети и компютри. Няма и индикация, че такова устройство ще се появи на пазара тази година. Но такова устройство няма с какво да изпъкне пред останалте. Гамата Surface е добре лансирана в момента и това може да доведе до приходи от такова устройство, но е трудно да се намерят достатъчно причини за потребителите да сменят своите Android или Apple телефони.