Ревю на Lenovo LaVie Z

lenovo-lavie-z-1

Когато Lenovo обяви Lavie Z HZ550, лаптоп струващ 1500$, но тежащ едва 780 грама, предизвика огромна вълна от интерес към този ултрабук. За съжаление от обявяването до пускането на този модел на пазара, мина доста време и се появиха конкуренти като Dell XPS 13, а цената на този модел започва от 800$, както и Asus Zenbook UX305 (стартова цена от 700$), а и Macbook Air (стартова цена от 1000$). Трябва да отбележим, че въпреки това Lavie Z HZ550 е най-лекия лаптоп на пазара и е един от най-добрите ултрабуци в света.

Дизайн

Lenovo LaVie е толкова лек, че усещането когато държите този ултрабук е че това е прототип на лаптоп, без никакъв вътрешен хардуер. Ако сравним 780 грамовата машина с горните три ултрабука, които тежат 1.18кг(Zenbook UX305) и 1.17кг(Dell XPS 13), разликата е огромна, докато MacBook Air тежи 1.22 килограма.

lenovo-lavie-z-6

Корпусът на лаптопа е широк 18мм, като корпусът е изграден от устойчиви и висококачествени материали, характерни за бранда Lenovo.

lenovo-lavie-z-5

Една част от този ултрабук, която определено не е на нивото на останалите компоненти на лаптопа – клавиатурата, тъй като от Lenovo са решили да използват японски стил клавиатура,т.е доста по-малък space бутон, както и супер малки Alt, insert, delete и control бутони. Като изключим това, клавиатурата е доста удобна за писане и напомня за златната ера на Lenovo Thinkpad сериите. От компанията също така са работили доста сериозно над тракпада, който може да бъде съпоставен като качество към тракпадовете на Apple, което е доста сериозна похвала.

Дисплей

Това е най-силната страна на този ултрабук, екрана. Разполагате с 13.3 инчов WQHD (2560 x 1440) LED екран, който е един от най-добрите екрани в света с добра яркост и динамични цветове.

lenovo-lavie-z-3

Това, което е впечатляващо е, че разполагате с защита против слънчева светлина и можете да използвате лаптопа без никакви проблеми под директна слънчева светлина.

Производителност

Независимо от ниското тегло на лаптопа от Lenovo са съумели да съберат на едно място доста мощен хардуер. Трябва да се похвали решението им да изберат i7 процесор вместо intel core M моделите, които биха намалили с още няколко грама тежестта, но от Lenovo са решили да изберат по-мощния вариант.

Процесорът на Lenovo LaVie Z HZ550 e Intel Core i7-5500U(двуядрен, 4MB cache) с 2.40 GH/z, както и се използва вградената видео карта Intel HD Graphics 5500. Разполагате с 8GB рам, както и 256 GB SSD памет и 720p HD уеб камера за провеждане на видео разговори. Другo коeто обикновено липсва при леките лаптопи е количеството портове, които да са достъпни. LaVie няма такъв проблем и разполага с 2xUSB 3.0, HDMI-out, порт за слушалки и четец за SD карти.

Тук е момента, където ще отбележим, че конкурентите на този модел предлагат подобни (но все пак по-слаби) технически параметри, но на доста по-ниска цена. Единствената разлика е в теглото, както и в по-високата резолюция на дисплея. При бенчмаркване на производителността с PC Mark 08 LaVie HZ550 показа резултати от 2379 точки, докато Dell XPS показа 2104, a Zenbook 2,107.

Заключение

Този ултрабук е един от най-добрите на пазара в момента, стига тази цена да не ви притеснява. Единственото слабо място на модела е слабата батерия, която издържа 5 часа и 26 минути при сериозно натоварване или 9 часа при непрекъснато гледане на видео. При сравнително по-леко използване, което включва редактиране на текст, уеб чат и сърфиране онлайн батерията издържа малко над 7 часа.

Reviews

  • Дизайн9
  • Дисплей10
  • Хардуер7
  • Клавиатура и тъчпад9
  • Издръжливост на батерията7
  • 8.4

    Оценка