Ревю на Canon PowerShot G3 X

canon-g3-x-1

Фотоапаратите от Powershot G серията са ориентирани основно към начинаещи фотографи, които искат компактен фотоапарат, с добри възможности, които да са сравними с SLR фотоапаратите. Canon PowerShot G3 X е най-новия продукт в тази сфера.

Самия продукт запазва основната правоъгълна форма, характерна за сериите, но пък е сравнително по-голям от предишните модели и определено се доближава до големите SLR фотоапарати като размер, но също така идва с вграден леща еквивалент на 24-600mm, които се използват масово в по-професионалните фотоапарати. Това, което е впечатляващо е, че светлосилата на този фотоапарат е f/2.8-5.6, което означава че при 600mm светлосилата ще е максималната, f/5.6, което е доста по-добре от конкурентите на този модел

Размерът на сензора на фотоапарата е един инч, като разполага с ефективна резолюция на снимане от 20 мегапиксела. Това е същия сензор, който беше използван в G7 X и е почти сигурно, че ще е същия сензор, който ще се използва в Sony Cybershot RX100 III. CMOS сензорът разполага и с достъп до Digic 6 процесор за обработване на снимките.

Обикновено дългите лещи водят до по-размазани снимки заради по-голямото движение на фотоапарата, но от Canon са се погрижили за това, благодарение на най-новата технология Advanced Dynamic Image Stabilizer, която работи на 5 нива. Тази технология дава избор на три възможности за корекция на фотографите – ниска, която използва само оптическа стабилизация, стандарт, която използва оптическа и дигитална стабилизация и висока, която използва оптическа и по-силна дигитална корекция.

Светлочувствителността на фотоапарата може да бъде настроена с минимум от ISO 100 до максимум от ISO 12,800, както и имате опцията да снимате непрекъснато, правейки по 5,9 снимки на секунда докато се напълни паметта на фотоапарата. За да получите възможно най-качествени снимки, имате възможност да запазвате снимките в raw формат.

Напълно очаквано, можете да снимате FULL HD видео клипове с максимален fps от 60 (кадъра в секунда). Имате пълен контрол над настройките при видеоклиповете, като имате вграден висококачествен микрофон, който прави апарата удобен за доста сериозно използване. Също така имате възможност за ръчен фокус, който е удобен ако искате да наблегнете на дадена сцена във вашия видео клип.

Друга очаквана функция е, че фотоапарата разполага с Wi-Fi, както и възможност да контролирате фотоапарата си чрез телефона ви, използвайки мобилното приложение на Canon.

Изработката на фотоапарата е доста добра, като са използвани висококачествени материали. От Canon са се постарали и фотоапарата е водоустойчив, като също така разполага и със защита от пясък. Всичко това е благодарение на своята солидна конструкция. Макар и да има подобни защити, е добре все пак да внимавате.

canon-g3-x-2

Настройките на фотоапарата са достъпни през тъч скрийна, намиращ се в задната част. Ако разполагате с по-големи (дълги) пръсти имате възможност да правите промени използвайки бутоните в горната част или от бутоните, намиращи се до екрана. Повечето настройки са достъпни и лесноразбираеми и за начинаещи фотографи, така че няма да се сблъскате с сложни настройки.

Помислено е също така и за поставка, където да оставите фотоапарата, като дори е добавена втора дупка, която да заключи фотоапарата и да не и позволи да мърда. Това е доста полезно, тъй като заради дългата леща има вероятност да накара фотоапарата да се накланя при обикновени поставки.

Въпреки, че фотоапарата е сравнително по-голяма от G7 X, който разполага със същия сензор и процесор, то G3 X разполага с доста повече възможности за настройки, както и разполага със по-добра леща. Това е един доста добър фотоапарат, който ще се хареса на любителите фотографи.