Ревю на Asus Zenfone 2

asus-zenfone-2

Asus Zenfone 2 запълва празна ниша в света на Android, като предлага доста добри характеристики, 5.5 инчов екран за цена двойно по-ниска от тази на флагманите. Самият телефон струва едва 300$ за отключен модел в САЩ и разполага с мощен Intel процесор, както и 4 GB рам, което ще ви е повече от предостатъчно за всекидневна употреба. От Asus пуснаха и втори модел, по-евтин, който струва 200$, но пък той е с по-слаб процесор и е със само 2GB рам памет. Разбира се, не е логично да очакваме същата безкомпромисна изработка по подобие на най-мощните телефони в момента и очаквано от Asus са направили доста компромиси със материалите за изработка на корпуса на този модел, както и с камерата, която е едва 13 мегапиксела.

Дизайн

Това е телефон, който набляга повече на вътрешната красота отколкото на външната. Този телефон и по специално дизайна има с какво да се отличи от останалите Android смартфони. Ако сравняваме дизайна на Asus Zenfone 2 с флагманите от високия клас бихме казали че издава чувството за евтина изработка, но само при допир с него. Обаче ако сравним дизайна на този телефон със средния клас смартфони на пазара, бихме го класирали на едно от първите места.

asus-zenfone-2-4

Заоблената задна част на телефона придава повече дебелина, но пък приляга по-добре в ръката заради своята извивка, и комфортността при работа с смартфона е по-голяма.

asus-zenfone-2-2

Zenfone 2 е широк 10.9mm, като за сравнение Galaxy S6 е 6.8мм. Дължината на телефона е 152.2мм, а широчината е 77.2мм, като телефонът тежи 170 грама. Друга уникална дизайн черта на този телефон е бутонът за включване/изключване, който се намира в задната част, което определено не е толкова удобно за ползване. За щастие софтуерът поддържа функцията за двойно кликване на екрана за събуждане. Високогововирителя на телефона е поставен в задната част, което означава,че музиката е насочена към грешна посока, което е черта от дизайна, която вече е подобрена при повечето флагманите на Android пазара.

Дисплей

Asus Zenfone 2 може да се конкурира с по-скъпите си братя в тази категория. Разполагате с 5.5 инчов екран, който все по-често е използван и започва да става стандарт за новите телефони.

asus-zenfone-2-3

Резолюцията на екрана е full hd (1980×1080), което е достатъчна добра резолюция за такъв размер екран. За съжаление яркостта на телефона е слабото звено на този дисплей и е на едно доста ниско ниво, което довежда до доста проблеми при използването на телефона на открито, под директна слънчева светлина.

Камера

Камерата на този телефон не е от най-добрите, но пък и не е лоша, бихме я поставили в средата между най-добрите и най-слабите камери. Макар главната задна камера да е 13 мегапиксела, тя прави сравнително добри снимки. Но за жалост не е толкова качествена колкото камерите на високия клас смартфони, но пък това е нормално, като се има в предвид че телефона е доста по-ефтин. Камерата разполага с светкавица за по-качествени снимки на тъмно. Ефекти и филтри при снимане също не липсват. Снимките които може да правите с главната камера са с резолюция 4128 x 3096 пиксела. Предната селфи камера пък е 5 мегапиксела.

Производителност

Определено това е категорията, в която Zenfone 2 ще получи най-много похвали, тъй като от Asus са се постарали телефонът да е мощен и да може да поддържа абсолютно всички възможни функции, които един телефон би могъл да поддържа. Вграденият процесор е Intel Atom Z3580, четириядрен процесор, а неговата честота е 2.3GHz, което комбинирано с видео картата PowerVR Series 6 G6430 е достатъчно дори и за най-взискателните игри. От Asus са решили да добавят и цели 4GB рам, това е сегмента в който новия смартфон от ASUS предхожда конкуренцията, тъй като голяма част от останалите телефони даже и в високия клас разполагат с 3 GB, а някой даже и с 2GB. Единственият негативен момент при производителността на този телефон е доста дългото време за първоначално стартиране, цели 45 секунди.

Софтуер и интерфейс

Операционната система на телефона е Android 5.0. Трябва да се отбележи обаче, че това не е чист Android, а е версия на операционната система изработена от Asus и разполага с доста промени по интерфейса. Характерното за този интерфейс (скин) е, че разполагате с огромни възможности за промяна на различните дизайн елементи, което ви дава възможност да персонализирате телефона си по ваш вкус.

Батерия и Памет

Asus Zenfone 2 разполага с 64 GB вградена памет, както и слот за microSD памет карта в случай, че имате нужда от повече пространство за вашите файлове. Батерията е сравнително голяма, 3000 mAh, която обещава дълъг живот на батерията. При тестове, батерията определено се справя доста добре и издържа колкото последното поколение флагмани, ден, ден и половина при редовно използване. Също така Intel са използвали собствена технология, която позволява по-бързо зареждане. За съжаление обаче, не можете да замените батерията.

Заключение

Asus Zenfone 2 е телефон, който е два пъти по-евтин от най-скъпите телефони в момента и предлага доста повече от половината техни характеристики и функции, като при бенчмаркове изостава на 5-10% зад тях. Ако смятате, че не си заслужава да се платят 1000 и над 1000 лева за телефон, но все пак искате добри характеристики то Asus Zenfone 2 е за вас.

Reviews

  • Дизайн8
  • Дисплей7
  • Камера7
  • Хардуер9
  • Издръжливост на батерията8
  • 7.8

    Оценка