Ревю на Lenovo IdeaPad Y70 Touch

lenovo-y70-1

Lenovo пуснаха най-големия тъчскрийн модел от серията Y до момента. 17.3-инчовият Y70 остава почти непроменен по отношение на хардуера спрямо Y50.

Дизайн

Y70 се придържа към цветната схема на серията от черно и червено. Шасито е с относително стандартна форма, като изключим скосените ъгли, които му придават по-агресивен вид.

lenovo-y70-4

lenovo-y70-3

Капакът и основата на лаптопа са алуминиеви с приятна текстура. Освен това са доста здрави и предлагат добра стабилност на дисплея, който се накланя на 45 градуса назад.

Свързаност

Изненадващо е колко малко портове виждаме в Y70, особено имайки предвид, че се явява като заместител на десктоп конфигурация. Въпреки това имаме стандартните 3 USB порта ( два от които са v3), HDMI изход, четец за карти и S/PDIF порт. Всичките са разположени от двете страни на лаптопа. Y70 не разполага с вградено оптично устройство.

Дисплей и звук

Най-впечатляващото в Y70 е 17.3-инчовият дисплей. Много ярък, той поддържа резолюция 1920х1080px и 10 точки на допир. Освен това се вижда отлично под почти всеки ъгъл благодарение на технологията IPS, която също така следи и за точното възпроизвеждане на цветовете. Дисплеят е много цветен, а контрастът и нивата на черното също са повече от задоволителни.

lenovo-y70

За звука отговарят два високоговорителя JBL, разположени в двата края над клавиатурата, и малък субууфер от долната страна на лаптопа. Те възпроизвеждат много чист и плътен звук с комбинация на бас, който подпомага по-качественото звучене. Достатъчно мощни са, за да гледате без проблем някой филм с приятели, макар да не са най-силните, които сме чували. Няма да чуете никакво изкривяване на звука дори при 90% сила. Трудно бихме могли да искаме нещо повече.

Производителност

Y70 разчита на процесора Intel Core i7-4710HQ на 2.5GHz и видеокартата Nvidia GeForce GTX 860M с 4GB GDDR5 памет.

Процесорът е доста модерен и е достатъчно мощен, за да играете почти всичко. Освен това поддържа технологията Turbo Boost, която при нужда засилва едно ядро до 3.5GHz. Видеокартата е достатъчно бърза и ще възпроизвежда повечето от най-новите гладко и без насичане. Също така лаптопа се справя добре и с по-тежките изискващи повече хардуерен ресурс програми.

lenovo-y70-2

Цялостната производителност на Y70 не е толкова добра, колкото би следвало да бъде при лаптоп от такъв калибър. Тестът с PCMark 7 показва 3496 точки, което нарежда Y70 до по-евтини системи като Lenovo IdeaPad U330p, докато Acer V17 Nitro например изкарва 5808 точки, въпреки че има същият хардуер. Причината за това е хард дискът, който видимо се задъхва, когато пускате някои апликации или инсталирате нов софтуер. Ежедневното използване на лаптопа се усеща леко тромаво, особено имайки предвид мощния хардуер под капака. За жалост допълнителният 8GB SSD диск не успява да оправи този проблем.

Игри

Повечето днешни заглавия ще вървят на максимална резолюция с намалени детайли. Причината за това е във видеокартата, която не може да изпълнява множество техники на рендиране, без това да се отрази значително в броя на кадрите в секунда. CryEngine е известен с големите си изисквания и картата 860M видимо се затруднява с “Ryse” дори при изключването на някои опции.

Батерия

Батерията на Y70 не може да се изважда и е с капацитет 7400mAh. Заменянето й е възможно, но не е лесно. С едно зареждане обикновено издържа около 3.5 часа при постоянно използване в режим Power Saver. Това е нормално, имайки предвид тънкият профил на лаптопа и яркия тъчскрийн дисплей.

Заключение

Lenovo Y70 е значително подобрен спрямо Y50. Макар все още да има някои малки недостатъци, за цената си лаптопът предлага повече от преките си конкуренти. Дизайнът на лаптопа е изключително приятен, но би се харесал повече на мъжката аудитория, и по-скоро геймърите. Но дизайна е наистина прекрасен, макар да е с по-остри черти. Но освен с красивия дизайна, лаптопа разполага и с мощен хардуер и добър дисплей.

Reviews

  • Дизайн9
  • Дисплей8
  • Хардуер8
  • Клавиатура и тъчпад8
  • Издръжливост на батерията9
  • 8.4

    Оценка