Как да премахнете игра или програма, която не иска да се деинсталира

remove-program-4Понякога ни се налага да премахнем някоя непотребна програма, но тя да не  иска да се изтрие. Пробваме през опцията на операционната система, но тя не  работи. В директорията на програмата няма деинсталатор. Какво да правим? Ето  как се премахва програма, която не иска да се деинсталира от компютъра ви. Изброили сме няколко метода които ще ви помогнат да се справите с този проблем.

1. Намиране на uninstall файла – ако не можем да премахнем една програма от  Контролния Панел, то тя трябва да има свой личен деинсталатор. Той трябва да  е достъпен от Start менюто. Отворете Старт менюто след което отворете раздела Всички програми/All Programs и съответно в  раздела на програмата която искате да премахнете трябва да има пряк път.

Ако там няма нищо, трябва да се отправим към директорията на програмата. Там  трябва да намерите файл с име uninstall, uninst, unwise или нещо подобно.  Ако няма такъв файл, прегледайте за текстови документи , които може да  оказват съдействие за премахването на програмата.

2. Преинсталирайте програмата – ако тя не е инсталирана правилно или  файловете са повредени, може да преинсталирате програмата. Ако имате късмет  инсталацията или ще възстанови нужния ни деинсталатор, или ще даде опция  директно за премахване без нова инсталация.

3. Попитайте Google – Проверете в Google, дали няма и други хора с този  проблем. Как са го решили те? Потърсете и в сайта на разработчика. Ако  липсва такъв, има вероятност това да е вирус. Ако тази “програма” е вирус,  ще се наложи да използвате специален софтуер за премахването и. Някои от  програмите които може да ви свършат работа са изброени по-долу. Проучете  дали програмата не е portable, тоест няма нужда от инсталация. В такъв  случай всичко за програмата се съдържа в един файл, който трябва да  изтриете. Няма нужда от деинсталация.

4. Премахване на инструмент за сигурност – ако вашата антивирусна програма  не иска да се премахне, защото се е задействал някакъв механизъм,  използвайте AppRemover. Официалният сайт на програмата е  www.appremover.com. Има безплатна версия, която се справя отлично с  антивирусни програми и подобни инструменти за сигурност.

remove-program1
5. Използвайте програма за Uninstall-ация – една от най-използваните е IOBit  Uninstaller тя е безплатна. Програмата може да бъде изтеглена от  www.iobit.com Няма нужда от инсталация. В  стандартен режим тя покрива основните ви нужди за деинсталация на програми.  В Advanced Mode тя премахва остатъци в Регистрите и файлове, за да не остава  и следа от стара програма. По този начин помага и на компютъра да работи  по-добре.

Програмата разполага и с Forced Uninstall опция, която се грижи за програми,  които нямат деинсталатор и не са включени в Add or Remove Programs.  Натискате Forced Uninstall, намирате програмния файл и програмата ще потърси  нужните детайли в регистрите и файловете, които трябва да премахне.

remove-program-2
6. Спрете процесите в изпълнение – някои програми ще откажат да се  премахнат, защото някой техен файл е още използван от компютъра. Пробвайте  да рестартирате компютъра или да намерите иконката в трей бара на Windows.  Това е зоната, която се намира долу вдясно до часовника. Натиснете с десния  бутон на мишката и потърсете опция Exit, Stop или нещо подобно.

Най-лесния начин да се спре процес в изпълнение е като натиснете клавишната  комбинация Ctrl + Alt + Delete. Ще се отвори нов прозорец, в който трябва да  отидете в раздел Процеси/Processes. Намерете процеса, натиснете с десен  бутон на него и End Process Tree/Край на дървото на процеса. Процесите на  една програма обикновено носят нейното име или нещо близо до името на  програмата или нещо свързано с нея.

Програма за изтриване на файлове, който отказват да изчезнат е KillBox.  Програмата може да изтеглите от www.killbox.en.uptodown.com. Избирате файла, отбелязвате delete on  reboot и натискате окей.

remove-program-3