Как се прави bootable (буутваща) usb флаш памет

bootable-usb

Rufus е малка апликация, която е проектирана да форматира и създава буутващи USB флашки, мемори стикове и подобни устройства. Причините да искате да създадете флашка, от която да се зарежда нещо са много:

Искате да направите буутващо USB, за да инсталирате операционна система или друг вид софтуер. Работите на компютър, който няма инсталирана операционна система. Искате да обновите firmware или BIOS. Искате да пуснете програма на ниско ниво. Пример за такава е low-level format на някой диск.

Инструментът разполага и с опция за FreeDOS. Тя е полезна, ако искате да заредите компютъра или лаптопа си в DOS режим. В този режим е по-лесно да надградите BIOS. Процесът само по себе си изисква DOS команден прозорец. Но за този инструмент ще говорим в друг урок, сега ще обърнем внимание на това, как се създава bootable usb памет.

Инсталация на програмата Rufus

Rufus е портативна програма, която може да се пусне директно. Няма нужда от инсталация. Софтуера може да изтеглите от официалната им страница: Rufus след изтеглянето, веднага може да стартирате програмата.

Как да настроите програмата Rufus

В раздел Device (Устройство) трябва да изберете USB флаш паметта, която ще правите буутваща. Когато избере устройството ще видите неговият капацитет в полето Capacity (Капацитет).
В полето File System (файлова система) оставете стойността по подразбиране – FAT32. Разбира се, ако ще правите по специфично бутващо устройство може да се наложи и промяна. Стойността в полето Cluster size (размер на клъстера) трябва да е тази по-подразбиране – 8192 байта.
В полето “New volume label” (нов етикет на тома) се пише какво ще записвате на USB устройството – Windows 7, Ubuntu и така нататък.

bootable-usb1

Финални настройки преди започване на процеса

1. Можете да махнете отметката на “Check device for bad blocks” (провери за лоши сектори), защото това ще забави процеса. Ако флашката ви има проблеми от рода на бавна работа, тази опция може да бъде отбелязана.

2. Ако желаете форматирането да се извърши по-бързо сложете отметката на Quick Format (Бърз Формат).

3. Отбележете отметката  Create a bootable disk using: (Създай стартиращ диск с). От там може да изберете ISO за CD/DVD изображения и Free-DOS или MS-DOS. Те се отбелязват, ако искате да зареди някъде, където няма операционна система. Натиснете иконката от дясно и поставете изображението, което ще запишете върху usb флаш паметта си, или както е по позната в България като “флашка”.

4. Маркираме “Create extended label and icon files” (създай разширен етикет и файлове с икони).

5. Натискаме Start, за да започнем процеса на записване.

След завършването на процеса, сте готови и трябва да имате bootable (буутваща) usb флаш памет.