Как да защитим папка или софтуер с парола

set-password11Наскоро сте заснели интересни снимки или клипове, които не искате да попадат в чужди ръце? Разполагате с чувствителна информация,  която не трябва да бъде виждана от никой?

Този урок е точно за вас и за хората, от които получихме няколко запитвания с въпроса „Как се слага парола на файл,папка или програма?“. В него ще ви покажем три метода за защита на папки и компютърни програми или с други думи как да защитим информацията ни, чрез поставяне на парола.

Метод 1 – Windows XP

При тази версия на Windows има вграден .ZIP архиватор, който има възможност за поставяне на парола към даден архив.

1.Изберете и намерете файловете, които искате да защитите с парола.

2. Маркирайте желания файл/файлове, натиснете  с десния бутон на мишката върху тях. В появилото се меню изберете Send To. След това трябва да изберете опцията Compressed (Zipped ) Folder.

set-password

3. В папката, в която се намират файловете ще се появи нов архив. С двоен клик отворете ново-появилия се файл.  В горното меню File се намира опция Add a password. Изберете опцията.

set-password2

4. Ще се появи прозорец, в който ще трябва да въведете парола и да я повторите.  Препоръчваме паролата да се състои от най-малко 8 символа и да съдържа букви, цифри и символи. Това ще я направи по-трудна за разбиване и отгатване.

set-password3

5. Всичко е готово. Сега остава да преместите важните файлове на диск или usb флаш памет, или където искате да си ги съхранявате.

Метод 2 – Windows Vista/7/8

При по новите версии на операционната система няма вградена опция като при Windows XP. Тук ще трябва да разчитаме на външна програма, като избора е много голям. Ние специално се спираме на 7zip, защото е безплатен и един от най-добрите в областта.

1.Изтеглете желания софтуер и го инсталирайте. Гореспоменатата програма може да бъде изтеглена от www.7-zip.org. Този урок ще е базиран на нея.

2.Създайте архив на файловете, които искате да защитите. Това става с десния бутон върху избраното съдържание и Add to archive.

set-password4

3. Променете зададените настройки. На екрана ще се появи прозорец, в който може да промените името на архива при желание. Има поле, в което може да избирате типа архив. Тук трябва да отбележите .ZIP. При този формат, архива ще може да бъде отварян и на компютри, които нямат инсталиран архивиращ софтуер като WinRAR и други.

set-password5

4. Добавете парола. Това става в долната дясна част на 7-zip прозореца. Следва да въведете избраната парола и да я повторите. Следвайте препоръките за сигурност от горния метод. Има възможност за избор на типа криптиране. Имената на файловете също могат да бъдат криптирани при нужда. Когато сте готови с тази стъпка просто натиснете бутона OK.

set-password6

5. Изтрийте или преместете оригиналните файлове. Винаги когато създавате компресиран файл остава копие на съдържанието в него.

set-password7

Метод 3 – Защита на компютърна програма

Ако искате дадена програма да бъде използвана само от вас, най-добрият начин за това е поставянето на парола. Тук отново ще използваме външен софтуер, който е много лесен за използване. Поддържат се всички версии на Windows от XP нагоре.

1. Програмата Free EXE Lock може да изтеглите от www.freeexelock.com. Това е безплатна програма с много дружелюбен интерфейс. С нея можете да сложите парола на която и да е програма, а цялото действие с поставянето се изпълнява с няколко лесни стъпки. Премахването на паролата също става за секунда. Може да въведете съобщение, което искате да излиза при опит за отваряне на файла.

2.Инсталирайте програмата и я отворете. Инсталацията е стандартна, с изключение на това, че ще бъдете попитани дали искате допълнителни програми. Вие си преценете дали ще инсталирате допълнителен софтуер когато ви попита, но каквото и да изберете, няма да повлияе на главната програма.

3.Изберете програмата, който искате да защитите с парола. Това става от бутона Select. Чрез поставяне на тикчето tiks1  на опцията “Back up the current executable file to *.bak се създава резервно копие във формат .bak.

set-password8

4.Напишете сигурна парола и я повторете. Това става от графата “Enter your passowrd”, като в полето “Password” трябва да въведете паролата, а в Confirm да я потвърдите като въведете същата. Наличен е бутон за премахване на звездичките, за да сверите какво сте въвели.

set-password9

5. По желание изберете съобщение, което да се появява при опит за пускане на файла. Можете да напишете каквото и да е, ако смятате, че това може да ви бъде полезно по някакъв начин. Това става от полето “Prompt message of encrypted file” Може да погледнете как ще изглежда прозореца от бутона Test.
set-password10

6. Довършете започнатото  с бутона Encrypt.

7. Премахване на паролата. Трябва да изберете криптирания файл. Отдолу въведете паролата, с която е защитен. След натискане на бутона Decrypt всичко ще бъде по-старо му.