Кои са основните типове вируси

viruses-typesКомпютърните вируси са много и различни по вид. Всеки един вирус има своето  предназначение. Хубаво е да разпознаваме основните такива, за да можем  по-лесно да се ориентираме в използването на софтуер за защита.

Adware

Това са вируси, които не правят нищо вредно на компютъра ви. Те  не искат да откраднат информацията ви, а просто да ви показват реклами.  Почти всеки човек се е сблъсквал с този вид вируси, например когато  рекламите започнат да изкачат непредизвикано от браузъра или други програми,  това е знак че имате подобен вирус (някой сайтове имат поставени подобни  изскачащи реклами след клик независимо къде по сайта, не ги бъркайте с  вирус).

Spyware

Това са вируси, които се крият в компютъра ви, за да шпионират.  Те следят всяко едно ваше действие. Най-често срещаните са keylogger-ите. Те  записват бутоните, които натискате и посредством имейл ги изпращат на  създателя.

Троянски кон (Trojan horse)

Този вирус се използва за разпространението  на други вредни гадини. Целта му е по-лесно да зарази вашият компютър.  Обикновено троянските коне се разпространяват от програми, които изглеждат  безобидно. С инсталацията се сдобивате и с вирус. Троянския кон е като един  шпионин в вашата система, чиято работа е да казва на всички следващи вируси  как да проникнат по-лесно в системата ви.

Червей (Worm)

Това са малки програми или код, които забавят мрежата и  компютъра ви. Те се разпространяват автоматично от компютър на компютър.  Целта им е да провалят работата ви. Обикновено заразата става посредством  прикачен файл в имейл.

Макро вирус

Това са различни вируси, които се крият в макро  изпълненията на дадена програма, като Excel или Word.

Вирус на Boot Sector

Това са вируси, които след заразата се изпълняват  при включване на компютъра. Това става чрез зареждане в master boot записа.  Те дори се изпълняват преди същинското зареждане нс OS. Не са толкова  срещани вече, защото BIOS се прави така, че да ги блокира.

Botnet

Това са вируси, които при изпълнения споделят компютъра ви с  хакери. При заразата, те могат да контролират вашата машина и да я карат да  прави определени неща. Често се среща теглене на програми, изпращане на  трафик за DDoS атаки, крадене на лична информация и други вредни неща. Общо  взето, те са с най-големи възможности.